Още една вкусна рецепта с тиквички. Нали сега
започва сезонът им. Да им се насладим.
Необходими продукти : 3 бр.
тиквички /700 г/, 300 г картофи, 1 бр. морков, 1 резен целина, 200 г настъргано сирене, 250 мл прясно
мляко, 5 бр. яйца, 120 г сухари, 2 с.л. бяло вино, 2 стръка пресен чесън, 1
по голям стрък пресен лук, ½ връзка пресен копър, 1 с.л. пресен магданоз, ½ ч.л.
смлян чер пипер, 1 равна ч.л. червен пипер, 1 ч.л. сол /на вкус/, 50 г краве
масло.олио за намазване, галета за поръсване вкус.
Начин на приготвяне: Тиквичките се измиват, обелват и изчистват от семките /ако са големи/. Картофите и моркова също се обелват и измиват. Настъргват се всички зеленчуци /без лука и чесъна – те се нарязват на ситно/ на едро ренде. Сухарите се счукват на дребно и накисват в млякото. Сиренето се натрошава. Всичко се смесва, заедно с 2 с.л. разтопено краве масло,бялото вино, подправките, солта и обърква с дървена лъжица. Сместа се изсипва в тавичка /диаметър 20 см/, дъното на която е намазано с олио и поръсено с галета. Отгоре се слагат бучици краве масло – 25 г поръсва се с червения пипер и пече около 40 мин. на 190 градуса. След 30 мин. може да се покрие с фолио да не загори отгоре.
Сервирайте, като изстине с
краве мляко.
Добър апетит!
Правила съм подобно ястие, но само с картофи, но с тиквички ще стане още по - добре.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Вкусно звучи, Иван!
ОтговорИзтриване