сряда, 27 май 2015 г.

Сироп от мента



Сироп от мента с добавена зелена сладкарска боя за цвят
Продукти: Една по голяма шепа свежи листа от мента- около 100-120 г , 1 кг захар, сокът на ½ лимон, 1 ч.л. лимонтузу, 1 л   вода

Начин на приготвяне: Измийте добре листата от мента на течаща студена вода. След това ги накъсайте на ситно, сложете в дълбок съд и залейте с 1 л  студена вода. Затворете съда и оставете на ХЛАДНО  да престоят 48 часа. После прецедете течността и изстискайте листата. Добавете захарта, лимоновият сок и лимонтузуто. Разбъркайте добре да се разтопят. Налейте в стъклени бутилки и съхранявайте в хладилник.
Вляво сироп от маточина, вдясно сироп от мента
За дълготрайно съхранение заварете затворените бутилки 10 мин., след завиране на водата. Извадете и оставете бутилките легнали да изстинат. Съхранявайте на тъмно и хладно място – мазе.
Сиропът според народната медицина има и лечебна цел - за стомашни болки, при бодежи в сърцето, безсъние, нап­режение. Доза­та за употреба е 1 супена лъжица си­роп, разтворен в 100 мл вода, 4 пъти дневно на гладно.

Наздраве!

По същата рецепта можете да си приготвите сироп от листа на маточина. Препоръчва се при високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, за усилване на зрението и дори шум в ушите.

Листата на  ментата и маточината се берат в периода преди цъфтежа на растенията.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар