понеделник, 25 май 2015 г.

Телешко соте

Продукти: 600 -700 г телешко месо /хубаво да е по-крехко и изчистено от ципите/, 1 к. ч. олио, 3 средни глави лук, 4-5 скилидки чесън, 1 бр. морков, 1 с. л. лютеница /ситно смляна/, 1 и 1/2 с. л. брашно /с връх/, черен пипер, кимион, чубрица, 2 с.л. бяло вино, магданоз и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Измийте месото, подсушете го и нарежете на тънки ивици. Овалват се в брашното и ги изпържете в предварително сгорещената мазнина- леко да придобият светлокафяв цвят. Извадете месото и го оставете да се отцеди добре. В същата мазнина изпържете изчистения и нарязан на ситно лук, нарязаните на тънки ивици скилидки чесън и нарязания морков. Щом лукът стане стъклен, прибавете размитото в малко вода доматено пюре. Сложете и изпърженото месо и налейте 2 ч. ч. топла вода. Поръсете със стрита суха чубрица на вкус.  Оставете ястието да ври на умерен огън около 40 - 60 мин, така че да остане почти на мазнина./Може да отнеме повече време от указаното. като се натисне по силно месото, трябва да се разделя, "цепи"/. Към края на варенето прибавете виното. Подправете с черния пипер, кимиона, солта и ситно нарязания магданоз, изключете нагревателния уред. Оставете ястието още 2-3 мин. на огъня и го сервирайте топло.
Като гарнитура към приготвеното ястие можем да добавим картофено пюре или варен ориз.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар