неделя, 19 април 2015 г.

Картофена яхния

Продукти:  1 кг картофи, 1 връзка пресен лук /или две средни глави кромид лук/,  1 стрък пресен чесън, 1 среден морков, 1 домат +  щипка захар, 1 с.л. домашна лютеница, 2 с.л. пресен магданоз, 1 с.л. пресен джоджен, 1 ч.л. стрита суха чубрица, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. олио, 1 с.л. равна смлян червен пипер, 1 ч.л. с връх сол.
По желание 1-2 с.л. брашно, препечено на сух тиган и размито с малко вода.

Начин на приготвяне: Обелете картофите с белачка, измийте със студена вода и нарежете на едри парчета. Ако са млади и малки можете да изстържете кората и да не ги режете.
В тенджера загрейте мазнината на малко над средната температура. Задушете ситно нарязаните лук, чесън и морков. След това за около 60 сек. червеният пипер. Добавете настърганият на едро ренде домат, захарта и оставете под похлупак за 3-5 мин., като периодично бъркате. Прибавете нарязаните картофи, чубрицата и налейте топла вода, която да ги покрие 1 пръст. Намалете огъня на умерен и варете под похлупак около 30 мин. /времето може да е различно в зависимост от вида на картофите и тяхната големина/.  След това добавете зелените подправки, солта, размитото брашно /може и да не добавяте брашно, но при наливането на водата, тя трябва да стига до горния край на продуктите в тенджерата/ и размитата с малко вода лютеница. Още 5 мин. да поври на тих огън и готово.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар