Продукти:
800 гр. връхчета от млада коприва, 4 супени лъжици олио, 1 глава кромид лук или
4-5 стръка пресен лук, 1 чаена лъжица доматено пюре или 2 пресни домата,
обелени и настъргани на едро ренде, 1 кафена чашка ориз, 1 чаена лъжичка червен
пипер, 1 чаена лъжичка сол.
За
поръсване – смлян чер пипер.
В тенджера олиото се загрява на умерен огън. Задушаваме нарязаният на ситно лук. Прибавяме копривата и прадължаваме да задушаваме на умерено силен огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. След 10 мин. слагаме доматеното пюре, размито с 1 кафена чашка топла вода и оризът, изчистен, измит и подсушен. Намаляваме огъня, след няколко минути слагаме солта, червеният пипер, разбъркваме. Наливаме 1 литър гореща вода. Сега вече варим на тих огън докато се свари оризът и омекне копривата напълно.
Яхнията се поднася поръсена
със смлян чер пипер и кисело мляко.
Добър
апетит!
Благодаря за рецептата! Много добре се получи с овче кисело мляко .................:))))) Поздравления за прекрасния блог.
ОтговорИзтриване