1 кг. картофи + сол, олио, червен и чер пипер .
За
марината – вода, около 2.5 литра, джинджифил – 1 корен,
средноголям, бял соев сос – 50 мл., оризов оцет 60 мл. или 100 мл. ароматно бяло
вино, 1 ч.л. Съчуански /китайски/ смлян пипер – може да го замените с меланж, 1
ч.л. звезден анасон, 3-4 гвоздейчета карамфил, 1/3 ч.л. канела, 1 ч.л. стрит
сух копър, мед – 3 с.л.
Начин на приготвяне: Изрежете излишните кожички на патицита около отворите.
Сложете всички подправки за маринатата във водата и заварете – само да кипне. Оставете да се охлади и накиснете патицата в нея за около 4 часа. Патицата да е под водата. Извадете и оцедете.
Натрийте патицата със сол отвътре и отвън. След това смесете меланжа, сокът на прясно изцедена мандарина, соевият сос, червеният пипер,виното и брашното.Разбъркайте добре до гладка смес. Намажете с помощта на четка отвсякъде патицата – трябва да Ви остане около 1/3 от сместа. Запазете я.
Завържете й краката с готварски конец /да не бяга :)/ , а крилете подпъхнете под тялото. Поставете на скара /решетка/ в подходящ съд. Сложете в дълбока тава. Да има най малко 3 см. височина от дъното на съда и скарата. Загрейте фурната на 170 градуса, сложете отстрани нарязаните на две части измит лук и чесън без да са обелени. Налейте 250 мл. вода /може да добавите 50 мл. от маринатата/.
Печете под фолио 1ч. и 20 мин. През това време обелете картофите и ги нарежете по дължина на четвъртинки. Посолете ги и оваляйте в олио, червен и чер пипер.
Извадете патицата от фурната, открехнете внимателно фолиото, намажете патицата с останалата смес за мазане. Изхвърлете течността от дъното на тавата. Сложете отново малко гореща вода и картофите. Печете под фолио още 1 ч. и 10 мин., после махнете фолиото и запечете още 20 мин. до придобиването на приятен кафеникав загар.
Извадете от фурната и покрийте с фолио за 30 мин. Сервирайте с картофите и зелена салата.
Добър
апетит!
Ако
патицата е по тежка от 2.5кг., времето за печене се увеличава. За да се уверите дали е добре опечена, като
я боднете с вилица по по месестите части трябва да пусне БИСТРА течност.
Ама че вкусно блюдо, Иван...!
ОтговорИзтриване