петък, 3 април 2015 г.

Печена патица

Продукти: 1 бр. питомна патица – 2.2 – 2.5 кг., сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. равна черен пипер – меланж /смес от бял и черен пипер/, сокът на 1 мандарина, 1 с.л. бял соев сос,1 ч.л. сух розмарин, 1 с.л. брашно, 80 мл. ароматно бяло вино, 1 голяма глава чесън, 1 средно голяма глава лук.
1 кг. картофи + сол, олио, червен и чер пипер .

За марината – вода, около 2.5 литра, джинджифил – 1 корен, средноголям, бял соев сос – 50 мл., оризов оцет 60 мл. или 100 мл. ароматно бяло вино, 1 ч.л. Съчуански /китайски/ смлян пипер – може да го замените с меланж, 1 ч.л. звезден анасон, 3-4 гвоздейчета карамфил, 1/3 ч.л. канела, 1 ч.л. стрит сух копър, мед – 3 с.л.
 
Начин на приготвяне: Изрежете излишните кожички на патицита около отворите.
Сложете всички подправки за маринатата във водата и заварете – само да кипне. Оставете да се охлади и накиснете патицата в нея за около 4 часа. Патицата да е под водата. Извадете и оцедете.
Натрийте патицата със сол отвътре и отвън. След това смесете меланжа, сокът на прясно изцедена мандарина, соевият сос, червеният пипер,виното и брашното.Разбъркайте добре до гладка смес. Намажете с помощта на четка отвсякъде патицата – трябва да Ви остане около 1/3 от сместа. Запазете я.
Завържете й краката с готварски конец /да не бяга :)/ , а крилете подпъхнете под тялото. Поставете на скара /решетка/ в подходящ съд. Сложете в дълбока тава. Да има най малко 3 см. височина от дъното на съда и скарата. Загрейте фурната на 170 градуса, сложете отстрани нарязаните на две части измит лук и чесън без да са обелени. Налейте 250 мл. вода /може да добавите 50 мл. от маринатата/.
 Печете под фолио 1ч. и 20 мин. През това време обелете картофите и ги нарежете по дължина на четвъртинки. Посолете ги и оваляйте в олио, червен и чер пипер.
Извадете патицата от фурната, открехнете внимателно фолиото, намажете патицата с останалата смес за мазане. Изхвърлете течността от дъното на тавата. Сложете отново малко гореща вода и картофите. Печете под фолио още 1 ч. и 10 мин., после махнете фолиото и запечете  още 20 мин. до придобиването на приятен кафеникав загар.
Извадете от фурната и покрийте с фолио за 30 мин. Сервирайте с картофите и зелена салата.

Добър апетит!

 
Ако патицата е по тежка от 2.5кг., времето за печене се увеличава. За да се уверите дали е добре опечена, като я боднете с вилица по по месестите части трябва да пусне БИСТРА течност.

 

1 коментар: