петък, 10 април 2015 г.

Ориз с булгур и спанак на фурна



 

Една идея за гарнитура към печеното агнешко месо по празниците.

Продукти: 600 г пресен спанак, 2/3 ч.ч. /250мл/ ориз,1 к.ч. булгур, 1 к.ч. олио – около 70 мл., 1 връзка пресен лук, 1 стрък зелен чесън, 1 малък домат, обелен, 1 с.л. нарязан пресен джоджен, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 морков,  1-2 щипки захар, 1/3 ч.л. смлян черен пипер, щипка мащерка,  сол на вкус – 1 ч.л.

Приготовление: Булгурът го накисваме в малко студена вода, колкото да го покрие 30-40 мин. преди приготвяне на ястието.

Загряваме олиото малко над средната температура в по дълбок и голям тиган. Задушаваме в него нарязаните лук, чесън и морков. Прибавяме измитият и подсушен ориз. Когато стане „стъклен” добавяме ситно нарязаният домат / омесен със захарта/,оцеденият булгур и нарязаният на лентички спанак. / от спанака запазваме 3-4 свежи листенца/. Още около  минута задушаваме на умерена температура. Наливаме около 3 ч.ч. топла вода. След като кипне водата, държим около 5 мин. на огъня при периодично разбъркване. После  прибавяме  джоджен, магданоз, мащерка, листенца спанак, черният пипер и солта.
Прехвърляме в затоплена тавичка. Печем в предварително загрята фурна  на 180- 200 градуса още около 20 мин. докато водата в съда се изпари и запече оризът.


Сервираме като гарнитура към печено агнешко.

Добър апетит!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар