събота, 31 януари 2015 г.

Плескавица на грил тиган


 

Според Уикипедия Плескавица (на сръбски език: Пљескавица) е традиционно сръбско и балканско ястие от мляно месо, изпечено на скара. Плескавицата е много популярна в централните и западни Балкани, конкретно в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония, където може да се намери във всяко населено място, но неговата популярност непрекъснато расте, ставайки много популярно ястие и в Австрия, и Германия.

Приготвянето на плескавицата включва смесването на мляното месо със ситно нарязан кромид лук, люти чушки, кашкавал, черен пипер и други подправки.

В Сърбия най-популярна е Лесковашка плескавица, която е част от традиционната Лесковашка скара. Тази плескавица е с пикантен (лют) вкус, като каймата е смес от телешко и свинско месо. Често при приготвянето на плескавица се добавя каймак.

От 2007 година сместа с която се приготвя Лесковашката скара е защитена сръбска търговска марка, а сертификат е получен от Сръбския институт за храните.

Македонската плескавица се приготвя изцяло от говеждо месо. Хайдушката плескавица се прави от смесено месо - говеждо и свинско месо, като може да се пълни с кашкавал


Сега ще Ви представя моят вариант приготвен на грил тиган.

Продукти за 1 бр. плескавица: 200 г смляно месо - 70 процента свинско, 30 процента телешко, 25 г кашкавал, 25 г пушен бекон, 25 г кромид лук, 1 малка скилидка чесън, 2-3 щипки лют червен пипер, ¼ ч.л. смлян чер пипер, 1/3 ч.л. сол.

По желание - щипка кимион, щипка стрита суха чубрица.

Олио за намазване – около 1-2 с.л.

Начин на приготвяне: Смелете месото с помощта машинка за мелене на месо. Прибавете подправките, солта, нарязаните на ситно лук и чесън. Омесете и отново прекарайте всичко през машинката за месо.

Беконът и кашкавалът нарежете на дребни кубчета. Омесете ги. Разделете каймата на две равни части. От всяка оформете кръг или овал с размера на мъжка длан /без пръстите/ – около 15-18 см . Застелете на масата безцветно фолио, по голям от размера на плескавицата. Положете една част от оформеният кръг /овал/ кайма, върху нея сложете сместа от нарязаните кашкавал и бекон. След това отгоре втората част от каймата. Защипете добре краищата на плескавицата. Загърнете с фолиото и оставете в хладилник за около час.

Извадете, отвийте, намажете с олио от всички страни и печете на предварително загрят на умерено силна топлина грил тиган , около 5 мин. от едната страна, после обърнете и още 4 мин. от другата страна.

Сервирайте с пържени /варени/ картофи, лютеница, омесена с нарязан праз лук, и нарязан лук /по хубаво е със стрък пресен лук/

Налейте си хубаво червено вино и добър апетит!

Плескавицата можете да си изпържите в олио или изпечете на скара. Свинското месо е хубаво да е Осмянка (месо от коремната част).

 

1 коментар: