вторник, 20 януари 2015 г.

Пай с извара”Ангелски сълзи”

Преди време имах излишна безсолна извара и желание да си направя някакъв сладкиш с нея. Попаднах на тази руска рецепта.
По късно открих и българският й превод. Направих сладкиша и останах много доволен. Представям ви моят вариант със съвсем малки промени от оригинала.

Продукти:
Блат: 1 ч.ч. бяло брашно, 80 г краве масло, 1 ч.л. бакпулвер, 2 с.л захар, 1 неголямо яйце.
Пълнеж: 500 г  безсолна извара ¾ ч.ч. пудра захар, 3 жълтъка, 1 с.л грис, 100 г заквасена сметана, 1-2 бр. ванилия, 50 г леко запечени и натрошени бадеми.
За суфлето: 3 белтъка, 5 с.л пудра захар

Начин на приготвяне:
Блат: Брашното се пресява, смесва с бакпулвера, маслото, яйцето и захарта, замесва се тесто, което завива се във фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.
Пълнеж: Всички продукти се слагат в голям блендер и смесват до еднородна смес. Накрая прибавяме натрошените бадеми и объркваме. Хубаво е да претъркате два пъти изварата през по едро сито преди смесването.
Тестото се изважда от хладилника, разточваме кръг с 32 см и се разстила във форма с диаметър 24 см . Облепят се с него и стените. Върху тестото се изсипва пълнежа. Пече се на 180 градуса 30 мин. Изважда се. Изчакваме около минута да се охлади.
Отгоре слагаме разбитите на твърд сняг белтъци със захарта. Намаля се фурната на 170 градуса и допича още около 15 мин. до златисто.
Изключва се фурната, отваря се вратата да изстине леко. Затваряме и оставяте паят в нея да изстине напълно. След около 3-4 часа трябва да се появят малки златисти капчици. Затова е наречен „Ангелски сълзи”.
Миришеше толкова ароматно и не го чаках толкова. Затова при мен се появиха съвсем дребни точици течност. Но на вкус е превъзходен


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар