четвъртък, 29 януари 2015 г.

Пилешка чорба

Продукти: 1бр. пиле /600гр./, 1 глава лук, 1 бр. морков, 1 кафена чашка натрошено фиде, 2 бр. средни домата, 1 с.л. разтопено краве масло, 2 к.ч. краве мляко, 1 жълтък, ½ ч.л. смлян чер пипер, сол и лимонтозу.

Начин на приготвяне: Нарязваме почистеното и измито пиле на порции. Слагаме в подходяща тенджера и заливаме с 1 л. студена вода. Прибавяме нарязаните на ситно лук и морков и варим на умерен огън под похлупак докато месото омекне. После добавяме обелените и настъргани на едро ренде домати, натрошеното фиде и кравето масло.
Продължаваме да варим на умерен огън и щом фидето се свари, отнемаме от огъня, оставамя малко да изстине и застройваме с разбитият жълтък и краве мляко. Поръсваме със черния пипер, сол и 1-2 щипки лимонтозу.

Това е оригиналната рецепта от българска национална кухня. Но аз съм си я редактирал. Тъй като в къщи не обичаме много фиде, замених го с 2 с.л. с връх ориз, добавих 2 средни картофа. Сложих само ½ домат и поръсих обилно с нарязан пресен магданоз. Не слагам лимонтозу, а 1 с.л. лимонов сок. При варенето на пилето добавих 5-6 зърна чер пипер. Почистих от кокалите, а месото накъсах на дребни парчета.

Добър апетит!

2 коментара: