понеделник, 29 декември 2014 г.

Бабек

 
Продукти: 1 бр. свинска глава с месото, очистена от кожата, 1 бр. свинско шкембе, на 1 кг. смес от месото и сланина ПО 1 ч.л. прясно смлян чер пипер, ½ ч.л. стрита чубрица, ½ ч.л. смлян кимион, 1/3 ч.л. смлян чимен, 10-12 гр. сол, 1 дафинов лист цял, 1 с.л. бяло вино, чесън.
Лук за варенето.

Начин на приготвяне: Опърлената свинска глава се почиства много добре от съсиряци и кръв. Отрязват се бузите /само сланината/ и се сварява в голям казан с 2 -3 глави лук – очистени от люспите и цепнати на четери. Изважда се, оцежда се и се обира всичкото месо и сланина /без кожата/. Нарязват се на парчета по 2- 3 см.. Смесват се с подправките и солта. В бялото вино се накисва пресовани обелени чеснови скилидки за 3-4 часа /тази процедура я направете предварително/. После прецедете и напръскайте сместа с виното. Оставете на студено да престои 2-3 часа, като през това време я бъркате периодично.
Свинското шкембе обърнете. Измийте добре със студена вода. Остранете дебелите жили /лигавицата/ внимателно. После попарете с вряща вода да си смени цвета и почистете /остържете/ вътрешната част от цялата лигавица и изрежете маста /сланината/ отвън.
Напълнете шкембето със сместа от главата, като слагате цели дафинови листана различни места. Натъпчете добре, да няма въздух вътре при месото.Зашийте с готварски конец /канап, става и с друг/. Сложете напълненото и зашито шкембе върху подходяща равна дъска, отгоре затиснете с друга такава. Сложете тежест /10-15кг./ – аз обикновенно затискам с пълна 11 л. пластмасова бутилка.Да престои така на студено място 4-5 дни. Ако евентуално се отдели мас, я почистете.

После го оставете да виси на проветриво  и студено място / да не е топло да се топи сланината вътре/. След 6-10 дни е готов за консумация. Бабекът трябва да е потъмнял отвън и изсъхнал.

Налейте си червено вино и

Добър апетит!
 

Обвивката /шкембето/ не се консумира.Тя е станала твърда след изсъхването.

4 коментара:

  1. Ето го щолена! Страхотно, Ванка! Толкова се радвам, че има кой да пише такива рецепти. Стари, нашенски, истински, вкусни! Благодаря ти и весела Нова година!

    ОтговорИзтриване
  2. За Новата година -
    здраве до амина, шарени торбички, пълни със парички и гърненце с мед - да е на берекет и много късмет!

    ОтговорИзтриване