За намазване – 1 с.л. дребно смляна лютеница, 1-2 с.л. бяло вино,
½ ч.л. смлян черен пипер, 1-2 с.л. пресято брашно, вода за кашичка с гъстотата на
боза.
Клонки пресен
или сух девесил.Резенчета пресен лимон.
Слагате оризът да се полусвари с 200 мл вода. Нарязаният на дребно пресен лук запържвате в мазнината, малко преди да снемете – около 40 сек. добавяте сладкия и лют червен пипер. Бъркате, снемате от огъня и слагате в ориза. Добавяте там, счуканите орехи, шафрана, попарените и изкиснати стафиди, канелата и 50 мл бяло вино. Омесвате всичко. Вадите шарана, оцеждате го и пълните корема с оризовата смес. Зашивате.
Намазвате с четчица цялата риба със приготвената смес от лютеницата, виното, брашното и черния пипер.
Правите дървена решетка от обелени млади черничеви клонки /може да използвате и други/ с размерите на тава и я полагате на дъното. Върху нея намазаната риба, като правите няколко разреза отгоре и слагате там тънко нарязани лимонови резенчета. Наливате вода около 1 пръст. При мен отиват около 2- 2.5 чаши. Слагате клонките девесил във водата. Покривате с фолио и печете около 40- 45 мин. на предварително загрята на 190 градуса фурна.
След това махате фолиото, увеличавате на 220 градуса и допичате още около 10 мин., до получаването на приятен кафяво златист цвят /хрупкава коричка/.
Рибата
може да се приготви върху ориз.
В
зависимост от размера на тавата запържвате в малко мазнина 1- 1.2 ч.ч. ориз
докато стане стъклен. Слагате като подправка черен пипер, сол. Наливате на 1ч.ч.
ориз около 2.5 ч.ч. топла вода. Нареждате всичко това на дъното на тавата,
върху ориза слагате рибата и печете по гореописаният начин.
Великолепен шаран! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Поздрави!
ИзтриванеСупер е, Ванка!! Майстор си, няма две мнения!!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и весело посрещане на празника!!
Благодаря Руми! Поздрави!
Изтриване