Начин
на приготвяне: Измийте оризът със студена течаща вода и
го оцедете. В подходящ голям тиган загрявате мазнината и задушавате подсушеният
ориз, докато стане прозрачен. В края се
прибавяте нарязаният на ситно праз лук и отнемате от огъня.
Прехвърляте в намазнена тавичка половината от ориза,
слагате отгоре маслините и зеленият грах, после останалата част от ориза. Разпределяте
равномерно. Заливате внимателно с гореща вода в която сте сложили сол,
подправките и размитото пюре /лютеница/. Печете около 30-35 мин. на
предварително загрята на 180 градуса фурна или докато оризът поеме водата
напълно. Сервирате топъл отделно или като гарнитура към месо.
Добър
апетит!
Много го обичам това ястие.
ОтговорИзтриванеДа ме питаш защо го готвя рядко!
Поздрави, Ваньо!
И аз като един "оризолюбец" го уважавам, простичко, но толкова вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави, :)