вторник, 30 декември 2014 г.

Пастърма от конско месо

Продукти: Конско месо бонфиле или контрафиле / от голямата или малка рибицата/ или бута, сол, подправки – смлян червен пипер, стрита суха чубрица, по малко кимион, чер пипер и чимен.
На 1 кг месо – 800 г обикновена сол и около 70 г микс от гореописаните подправки.

Начин на приготвяне: Най хубавата пастърма става от бонфилето или контрафилето. Месото трябва да е нарязано на парчета с дължина около 25 см и дебелина 4 - 4.5 см .
Изберете прясно месо – с розов цвят и приятна сладникава миризма. Не такива които са покафенели, които лепнат и с хванала корица по горния край.  Солта – вземате от най обикновенната, не разни йодирани скъпотии или морска сол.
Месото се реже по дължината на мускула - без кости, сухожилия и хрущяли.
Нареждате в подходящ съд – използувам голяма стъклена продълговата тава, пласт около 2 см сол. Върху него подреждате месото. То отвсякъде трябва да е покрито със сол. Най-отгоре още 2 см. слой със сол. Стои така на хладно 36 часа. Изваждате и го накисвате в студена вода. Месото трябва да е под водата. Престоява 12 часа, като през 4 часа сменяте водата.
Омесвате всички подправки на вкус. По горе съм посочил моят микс. По равни количества смлян червен пипер и чубрица. Добавям по малко смлян чер пипер, кимион и чимен.Първите две са задължителни, останалите по желание. Разстилате върху суха дъска или вестник омесените подправки. Овалвате измитото и подсушено месо. Нанизвате парчетата на канап или дебел конец. Провесвате на хладно, сухо и проветриво място. В зависимост от условията на сушене и дебелината на месото пастърмата е готова от 7 до 14 дни. Не я сушете повече от две седмици да не става много твърда.

След това прехвърлете в найлонови кесии, затворете и изтеглете въздуха. Съхранявайте в хладилник.


Добър апетит!

2 коментара:

  1. Определено разбирате как да направите една пъстърма, а това не е лесна задача.Нужно е да знаеш в какви градуси да ги поставиш и да знаеш как да я овкусиш.Снимките са страхотни.От много време не съм яла подобен тип месо. Малко е тъжно че по този начин употребяваме конете, но все пак има някои, които е нужно да бъдат убити и от там вече да се направят полезни храни за нас.

    ОтговорИзтриване
  2. Слага се в солта 2с.л. Захар.. Тази подробност я знам от технолози, но никога не съм я срещал в рецепти из нета... :)

    ОтговорИзтриване