сряда, 3 декември 2014 г.

Пълнен шаран

Наближава 6 декември – Никулден. Винаги на този празник правя пълнен шаран. Все по един и същ начин, само подложката е различна.

 
Продукти: Шаран 2 кг, ½ ч.ч. - 100 г ориз, 2 с.л. растително масло, 2-3 стръка пресен лук, 2 с.л. стафиди, 1 ч.л. смлян сладък червен пипер, 1-2 щипки лют смлян червен пипер, щипка шафран, щипка канела, ½ ч.ч. счукани орехови ядки, равна ч.л. сол, 200 мл вода, 50 мл ароматно бяло вино.

За намазване – 1 с.л. дребно смляна лютеница, 1-2 с.л. бяло вино, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1-2 с.л. пресято брашно, вода за кашичка с гъстотата на боза.
Клонки пресен или сух девесил.
Резенчета пресен лимон.

 
Приготвяне: Шаранът /хубаво да е прясно уловен/, се почиства от люспите и вътрешностите. Измива се добре на течаща студена вода, посолява се навсякъде, напръсква се с лимонов сок или бяло вино – особено корема и устната кухина. Оставя се 2-3 часа на хладно да престои. Ако го оставяте в хладилник, преди това го сложете в подходяща найлонова кесия и я завържете.
Слагате оризът да се полусвари с 200 мл вода. Нарязаният на дребно пресен лук запържвате в мазнината, малко преди да снемете – около 40 сек. добавяте сладкия и лют червен пипер. Бъркате, снемате от огъня и слагате в ориза. Добавяте там, счуканите орехи, шафрана, попарените и изкиснати стафиди, канелата и 50 мл бяло вино. Омесвате всичко. Вадите шарана, оцеждате го и пълните корема с оризовата смес. Зашивате.
Намазвате с четчица цялата риба със приготвената смес от лютеницата, виното, брашното и черния пипер.
Правите дървена решетка от обелени млади черничеви клонки /може да използвате и други/ с размерите на тава и я полагате на дъното. Върху нея намазаната риба, като правите няколко разреза отгоре и слагате там тънко нарязани лимонови резенчета. Наливате вода около 1 пръст. При мен отиват около 2- 2.5 чаши. Слагате клонките девесил във водата. Покривате с фолио и печете около 40- 45 мин. на предварително загрята на 190 градуса фурна.
След това махате фолиото, увеличавате на 220 градуса и допичате още около 10 мин., до получаването на приятен кафяво златист цвят /хрупкава коричка/.

 

 
Добър апетит!

 
Рибата може да се приготви върху ориз.
В зависимост от размера на тавата запържвате в малко мазнина 1- 1.2 ч.ч. ориз докато стане стъклен. Слагате като подправка черен пипер, сол. Наливате на 1ч.ч. ориз около 2.5 ч.ч. топла вода. Нареждате всичко това на дъното на тавата, върху ориза слагате рибата и печете по гореописаният начин.


 

4 коментара: