вторник, 21 октомври 2014 г.

Тиквеник с готови кори

Необходими продукти: 1 кг почистена тиква, 500 г точени кори, 250 г орехови ядки, 300 г захар, 150 -180 мл олио, 1 ч.л. смляна канела, 1 пак.ванилия, щипка индийско орехче, 1-2 щипки смлян кардамон.

Пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Почистена от кората и семето тиква настържете на едро ренде. Оставете да почине 30-45 мин. и истискайте водата от нея. Омесете с канелата, индийското орехче, кардамона, 125 г смелени орехови ядки / ½ от общото количество/ и ванилията.
Намажете дъното на подходяща тава с мазнина /олио/.Всяка отделна точена кора намазвате също с мазнина. Ръсите върху нея от настърганата тиква, по малко захар и накълцани орехи. Редите в кръг в тавата за печене.
Започнете с реденето в началото от средата. Първата кора с пълнеж се навива на спирала, около която започвате да добавяте по същия начин всяка следваща със застъпване, докато свършат напълнените кори.
Печете до златисто в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-35 минути. Извадете.
Напръскайте баницата с малко студена вода и покрийте, за да  омекват корите.
Охладеният тиквеник поръсете с пудра захар.

Добър апетит!

2 коментара: