сряда, 18 декември 2024 г.

Италиански сладки с грис

 

Продукти за 20 броя: 250 г фин пшеничен грис, 50 г царевично  нишесте, 90 г пудра захар, 1 яйце, 50 мл топло мляко, 45 г краве масло, кората на ½ лимон /портокал/, 2 прахчета ванилия, щипка сол и 5 г амонячна сода.

25 г пудра захар и 25 г кафява захар за овалване.

Начин на приготвяне: В купа сложете, захарта, ванилията, солта и настърганата кора от лимон или портокал.

Разбъркайте всичко добре и добавете мекото краве масло, яйцето и топлото мляко с разтворената в него амонячна сода.

Замесете до получаване на твърдо и гладко тесто. Ако е меко, добавете равно количество грис и нишесте /не повече от 2 с.л./, ако е е много твърдо добавете 1-2 с.л. мляко. Сложете тестото в найлонова кесия и оставете в хладилник за 40 минути.

Включете фурната и я загрейте до 180 градуса.

Извадете тестото и го разделете на 20 части. От всяка част направете фитил с дължина 12-15 см и оформете кръг, затваряйки добре краищата.

В купа смесете 25 г кафява захар и 25 г пудра захар и ги разбъркайте.

Потопете всеки оформен кръг в захарта.

Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Печете в загрята фурна на 180 градуса 20 минути и 2 минути на 170 градуса на  вентилатор. Сладките трябва да са златисти и добре изпечени.

Оставете да изстинат напълно и съхранявайте в стъклени буркани или тенекиени кутии. Ако са добре затворени и далеч от източници на топлина издържат до 20 дни.

Добър апетит!

 

За вегетарианците - Вместо краве масло в рецептата можете за използвате растително масло /олио, зехтин/. Царевичното нишесте може да се замени с равно количество оризово или картофено брашно. Пудрата захар с кафява. Можете да добавите аромати според вашия вкус – канела, розова вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар