Продукти за 20 броя: 250 г фин пшеничен грис, 50 г царевично нишесте, 90 г пудра захар, 1 яйце, 50 мл топло мляко, 45 г краве масло, кората на ½ лимон /портокал/, 2 прахчета ванилия, щипка сол и 5 г амонячна сода.
25 г пудра захар и 25 г кафява захар за овалване.
Начин
на приготвяне: В купа сложете, захарта, ванилията, солта и
настърганата кора от лимон или портокал.
Разбъркайте всичко добре и добавете мекото краве масло,
яйцето и топлото мляко с разтворената в него амонячна сода.
Замесете до получаване на твърдо и гладко тесто. Ако е
меко, добавете равно количество грис и нишесте /не повече от 2 с.л./, ако е е
много твърдо добавете 1-2 с.л. мляко. Сложете тестото в найлонова кесия и
оставете в хладилник за 40 минути.
Включете фурната и я загрейте до 180 градуса.
Извадете тестото и го разделете на 20 части. От всяка
част направете фитил с дължина 12-15 см и оформете кръг, затваряйки добре
краищата.
В купа смесете 25 г кафява захар и 25 г пудра захар и ги разбъркайте.
Потопете всеки оформен кръг в захарта.
Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Печете в
загрята фурна на 180 градуса 20 минути и 2 минути на 170 градуса на вентилатор. Сладките трябва да са златисти и
добре изпечени.
Оставете да изстинат напълно и съхранявайте в стъклени буркани
или тенекиени кутии. Ако са добре затворени и далеч от източници на топлина
издържат до 20 дни.
Добър
апетит!
За
вегетарианците - Вместо краве масло в рецептата можете за използвате растително
масло /олио, зехтин/. Царевичното нишесте може да се замени с равно количество оризово
или картофено брашно. Пудрата захар с кафява. Можете да добавите аромати според
вашия вкус – канела, розова вода.
Няма коментари:
Публикуване на коментар