Продукти за 20 броя: 150 г бяло брашно, 100 г краве масло, 30 г какао, 65 г захар, 20 мл прясно мляко, 1 жълтък L, 2 прахчета ванилия, ¼ ч.л. сол.
Карамелен
сос
- 100 г бяла захар кристал, 35 г краве масло, 45 мл течна несладка сметана -
топла, 30 мл вода
За
овалване – 1 белтък L
и 1 с.л вода, 100 г смелени /натрошени ситно/ орехови ядки.
Пълнеж –
100 г карамелен сос.
Декорация –
25 г черен шоколад, 10 г краве масло
Начин
на приготвяне: Кравето масло на стайна температура се разбива
със захарта и ванилията. Прибавя се жълтъка, обърква се. На части се слагат
омесените брашно, какао и сол. Замесва се тесто, загъва се с фолио и слага в
хладилника за 45 минути.
Ореховите ядки се смилат /натрошават на много ситно/,
белтъка се разбива на пяна с водата.
Изважда се тестото от хладилника и разделя на 20 части.
Оформят се топчета, които леко се сплескват.
Всяко от тях първо се потапя в разбития белтък, след това
овалва в орехите.
Слага се в тава застлана с хартия за печене. В центъра на всяко топче с прави дупка, която
да не стига до дъното.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна
точно 12 минути. Изважда се и още докато са топли се пълнят с карамелен сос и
декорират с разтопен шоколад.
Шоколад
–
разтопете на водна баня шоколада и кравето масло. Разбъркайте до еднородна
смес.
Карамелен
сос
- Смесете захарта и водата. Сложете на умерен огън без да
бъркате повече. Когато започне да прави мехури и стане светлокафява
сместа, отнемете от огъня. Влейте топлата сметана и бъркайте постоянно
до хомогенна смес. След това сложете кравето масло на стайна температура и
разбъркайте докато се стопи напълно.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар