четвъртък, 19 декември 2024 г.

Шоколадови бисквити с карамел и орехи

 


Продукти за 20 броя: 150 г бяло брашно, 100 г краве масло, 30 г какао, 65 г захар, 20 мл прясно мляко, 1 жълтък L, 2 прахчета ванилия, ¼ ч.л. сол.

Карамелен сос - 100 г бяла захар кристал, 35 г краве масло, 45 мл течна несладка сметана - топла,  30 мл вода

За овалване – 1 белтък L и 1 с.л вода, 100 г смелени /натрошени ситно/ орехови ядки.

Пълнеж – 100 г карамелен сос.

Декорация – 25 г черен шоколад, 10 г краве масло

Начин на приготвяне: Кравето масло на стайна температура се разбива със захарта и ванилията. Прибавя се жълтъка, обърква се. На части се слагат омесените брашно, какао и сол. Замесва се тесто, загъва се с фолио и слага в хладилника за 45 минути.

Ореховите ядки се смилат /натрошават на много ситно/, белтъка се разбива на пяна с водата.

Изважда се тестото от хладилника и разделя на 20 части. Оформят се топчета, които леко се сплескват.

Всяко от тях първо се потапя в разбития белтък, след това овалва в орехите.

Слага се в тава застлана с хартия за печене.  В центъра на всяко топче с прави дупка, която да не стига до дъното.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна точно 12 минути. Изважда се и още докато са топли се пълнят с карамелен сос и декорират с разтопен шоколад.

Шоколад – разтопете на водна баня шоколада и кравето масло. Разбъркайте до еднородна смес.

Карамелен сос - Смесете захарта и водата. Сложете на умерен огън без да бъркате повече. Когато започне да прави мехури и стане светлокафява сместа, отнемете от огъня. Влейте топлата сметана и бъркайте постоянно до хомогенна смес. След това сложете кравето масло на стайна температура и разбъркайте докато се стопи напълно.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар