Малко странно, че нямам рецепта в блога си за
насъщния. Реших да поправя грешката си. Ето моят вариант.
Продукти: 500 г бяло брашно, 270 мл хладка вода, 30 мл растително масло, 10 г
прясна мая, 10 г захар, 7 г сол.
Растително масло / олио/ за смазване.
Начин на приготвяне: В чаша смесете натрошената прясна мая с 2
с.л. брашно, захарта и 60 мл. вода. Разбъркайте и оставете на топло да набъбне
маята.
Сложете останалото пресято
брашно омесено със солта на работна повърхност. Направете кладенче в средата.
Добавете последователно втасалата мая, маслото и остатъка от водата.
Замесете тесто.
Смажете дъното на дълбок съд с мазнина и прехвърлете
тестото. Намажете го фино отгоре и покрийте. Оставете го на топло да удвои
обема си.
Сложете във фурната съд с топла вода /аз изливам в
тавичката на фурната, която стои на дъното 250-300 мл вода/, загрейте на 190
градуса и печете 35 мин., намалете на 170 градуса и допечете още 10-12 мин.
Изключете фурната, открехнете вратичката и оставете така
да се охлажда 10 мин. После извадете и поставете върху решетка.
Насладете се на аромата.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар