сряда, 18 декември 2024 г.

Бял хляб

 


Малко странно, че нямам рецепта в блога си за насъщния. Реших да поправя грешката си. Ето моят вариант.

Продукти: 500 г бяло брашно, 270 мл хладка вода, 30 мл растително масло, 10 г прясна мая, 10 г захар, 7 г сол.

Растително масло / олио/ за смазване.

Начин на приготвяне: В чаша смесете натрошената прясна мая с 2 с.л. брашно, захарта и 60 мл. вода. Разбъркайте и оставете на топло да набъбне маята.

Сложете останалото пресято брашно омесено със солта на работна повърхност. Направете кладенче в средата. Добавете последователно втасалата мая, маслото и остатъка от водата.

Замесете тесто.

Смажете дъното на дълбок съд с мазнина и прехвърлете тестото. Намажете го фино отгоре и покрийте. Оставете го на топло да удвои обема си.

Сложете във фурната съд с топла вода /аз изливам в тавичката на фурната, която стои на дъното 250-300 мл вода/, загрейте на 190 градуса и печете 35 мин., намалете на 170 градуса и допечете още 10-12 мин.

Изключете фурната, открехнете вратичката и оставете така да се охлажда 10 мин. После извадете и поставете върху решетка.

Насладете се на аромата.

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар