Коледа
е далеч, но тези сладки определено ме доближиха до нея. Всички са възхитени от тях.
Колкото са красиви толкова са и вкусни. Наистина ще бъдат в тон с коледното
настроение.
Продукти
за 40 броя: 220 г бяло брашно, 200 г бадемово брашно /фино смляно/,
200 г краве масло, 150 г захар, 1 яйце + 2 жълтъка, 2 ванилии, 4-5 капки
лимонова есенция, 3 с.л. ром, щипка сол.
За овалване – 2
белтъка, 1 с.л. вода, 150 г бадемово брашно.
Украса –
120 г черен шоколад, 50 г краве масло.
Начин
на приготвяне: Разбийте омекналото масло, яйцето и
жълтъците на пяна. Добавете захарта, ванилиите, лимоновата есенция, бадемовото брашно и всичко разбърквайте. Накрая бавно добавете пресятото брашно и
рома, разбъркайте, докато всичко се смеси добре, след което го приберете в хладилника
за 2-3 часа.
От тестото правите топчета с големината на орех. Всяка
топка оваляйте леко в разбитите на пяна белтъци с 1 с.л. вода, а след това в бадемовото
брашно. Поставете ги в тава застлана с лист хартия за печене. Между всяка топка
да има малко разстояние. Натиснете отгоре да се образува дупка /да не стига до
дъното/. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 - 17
минути.
След като извадите сладките от фурната ги оставете настрани да изстинат.
Разтопете шоколада на водна баня, добавете маслото и разбъркайте добре.
Използвайте лъжица или торбичка, за да изстискате малко шоколад във всяка дупка
на сладките. Оставете шоколада да стегне.
Съхранявайте бисквитите в тенекиени кутии застлани с
хартия.
Добър
апетит!
Става
да замените смлените бадеми с орехи, лешници …………. Вместо лимонова есенция
можете да използвате настъргана на ситно ренде кора на лимон, а черния шоколад –
с млечен или бял. Тестото е малко лепнещо, но това да не Ви притеснява. След
престоя в хладилник, то стяга.
Няма коментари:
Публикуване на коментар