Продукти:
Тесто - 500
г бяло брашно, 250 г краве масло /маргарин/, 200 г заквасена сметана, щипка сол.
Плънка
–
126 г орехови ядки, 100 г захар, 50 г стафиди, 20 мл ром, 20 г мед, кората на ½
лимон, ¼ ч.л. канела, 100 мл прясно мляко, 20 г галета.
Пудра захар за овалване, жълтък за намазване.
Начин на приготвяне: Брашното пресявате два пъти и омесвате със солта. В ½ част от него нарязвате на малки парчета студено краве масло. Месите докато стане на трохи. След това слагате по малко брашно и сметана. Продължавате да месите докато се изразходват продуктите и получите меко тесто. Поставяте в найлонова кесия и в хладилник за 12 часа. Изваждате и разделяте на две части. Всяка разточвате в квадрат 30 X 30 см .
Плънка - Смлените орехи, захарта, канелата, стафидите, меда и настърганата лимонова кора смесвате и всичко заливате с горещо мляко. Разбъркате добре и след това добавяте 20 г галета.
На 2 см навътре от ръба на тестото слагате от плънката, прегънете веднъж и намажете на тънко с разбития жълтък, след това отново прегънете и отрежете. Продължете процеса до изчерпване на тестото. Повторете същото и с другата половина тесто. Сложете получените рула едно до друго и нарежете на бисквити с дължина 4 см.
Печете на 180°C за 20-22 минути.
Още топли овалвате в пудра захар.
Добър апетит!
I'm thankful for the variety of topics you cover.
ОтговорИзтриванеThank you !
Изтриване