Класическото
Muhallebi се прави с добавка на жълтъци или краве масло, а може и с двете. Аз
се спрях на последния вариант и не съжалявам никак. Всички поискаха
допълнителна порция. Ма множество рецепти на тази турска сладост. Повечето с с
добавка на различни плодове и сладки сосове.
Продукти:
600
мл прясно краве мляко, 80 г захар, 25 г краве масло, 2 жълтъка, 40 г оризово
брашно, 20 г царевично нишесте, 1 ванилия, няколко капки портокалова есенция
или 1 с.л. розова вода, шипка сол.
За
украса – смлян или натрошен шам фъстък, ягоди, малини, сини
боровинки.
Начин
на приготвяне: Смесете оризовото брашно и царевичното
нишесте. Разтворете ги в 150 мл студено прясно мляко.
В дълбок съд /тенджера/ сложете 450 мл мляко, маслото, жълтъците, захарта и солта. Загрейте на умерен огън при постоянно бъркане с телена
бъркалка докато се разтопи захарта и се сгорещи млякото. Добавете ванилията. На
тънка струйка, при постоянно бъркате влейте сместа с брашното и нишестето.
Оставете да се вари около 15 минути, докато сместа стане гъста и гладка.
Постоянно разбърквайте с телена бъркалка. Свалете от огъня и сложете
портокаловата есенция или розова вода.
Разпределете в купички. Покрийте с фолио и оставете на
хладно да изстине и стегне. При поднасяне поръсете със смлян шам фъстък и
дребни плодчета.
Насладете се на невероятния вкус.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар