четвъртък, 26 май 2022 г.

Млечен крем с бадеми

 


Като всички източни народи, турците са големи любители на сладости и с удоволствие отбелязват Шекер байрам. Това е другото название на Рамазан байрам. Превесът на сладки храни на масата определя и другото название на празника. За семейството и гостите се приготвят богати трапези с различни сладости – рахат локум, баклави, халва, захаросани орехи и ето този нежен десерт с бадемов привкус. 

Продукти: 1 л прясно мляко, 130 г бадемово брашно, 40 г оризово брашно, 160 г захар, 1 яйце, 2 ч.л. екстракт от ванилия.

Смлян шам фъстък и бадеми за украса. Сироп по желание.

Начин на приготвяне: 200 мл хладко мляко разбийте с яйцето и после разтворете в него оризовото брашно.

В дълбока тенджера с дебело дъно загрейте на умерен огън 800 мл мляко и захарта. Като кипне пуснете на части при постоянно бъркане бадемовото брашно. Бъркайте около минута и добавете разтвореното оризово брашно и ванилиите. Продължете да варите като постоянно бъркате докато сместа се сгъсти. Около 20 -25 мин.

След това разсипете в купички и оставете в хладилник да изстине и стегне – 2-4 часа.

При поднасяне посипете с шам фъстък и украсете с бадеми. По желание можете да залеете със сироп. Аз лично добавих сос от нар и много ми допадна комбинацията.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар