Като
всички източни народи, турците са големи любители на сладости и с удоволствие
отбелязват Шекер байрам. Това е другото название на Рамазан байрам. Превесът на сладки храни на масата определя и
другото название на празника. За семейството и гостите се приготвят богати
трапези с различни сладости – рахат локум, баклави, халва, захаросани орехи и
ето този нежен десерт с бадемов привкус.
Продукти:
1
л прясно мляко, 130 г бадемово брашно, 40 г оризово брашно, 160 г захар, 1
яйце, 2 ч.л. екстракт от ванилия.
Смлян шам фъстък и бадеми за украса. Сироп по желание.
Начин
на приготвяне: 200 мл хладко мляко разбийте с яйцето и после
разтворете в него оризовото брашно.
В дълбока тенджера с дебело дъно загрейте на умерен огън
800 мл мляко и захарта. Като кипне пуснете на части при постоянно бъркане
бадемовото брашно. Бъркайте около минута и добавете разтвореното оризово брашно
и ванилиите. Продължете да варите като постоянно бъркате докато сместа се
сгъсти. Около 20 -25 мин.
След това разсипете в купички и оставете в хладилник да
изстине и стегне – 2-4 часа.
При поднасяне посипете с шам фъстък и украсете с бадеми.
По желание можете да залеете със сироп. Аз лично добавих сос от нар и много ми
допадна комбинацията.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар