вторник, 24 май 2022 г.

Гъбена супа с картофи

 


Големият избор на супи в словенската кухня може да удовлетвори всеки познавач на добрата храна. Сега ще Ви представя една от горски гъби с каквито са пълни техните лесове.

Продукти за 4 порции: 350 г пресни горски гъби,  350 г картофи, 1 брой средна глава лук, 3 скилидки чесън, 2 с.л. свинска мас, 1 и ½ с.л. с връх брашно, 80 мл течна сметана, 1 с.л. винен оцет, 1,1 л вода, 10 зърна черен пипер, ½ ч.л. стрита суха мащерка, 1 малка връзка пресен магданоз, 1 брой голям дафинов лист, 2 ч.л. сол /на вкус/.

4 филии хляб, 35 г краве масло.

Начин на приготвяне: Обелете картофите, измийте ги и нарежете на дребни кубчета. Почистете гъбите и ги нарежете на тънко. Чесънът пресовайте, лукът махнете люспите му и накълцайте на дребно.

Налейте водата в дълбока тенджера и кипнете на умерен огън. Сложете зърната черен пипер, мащерката, дафиновият лист и картофите. Отново оставете водата да кипне и пуснете нарязаните гъби. Ако се появи пяна, отстранете я. Захлупете и оставете да се вари 20 мин.

През това време загрейте свинската мас. Запържете за 3-4 мин. на слаб-умерен огън лукът и чесъна. Добавете брашното и пържете още 3 мин. като постоянно бъркате. Ако стане много гъсто добавете течност от тенджерата в която се варят гъбите. След това излейте всичко при гъбите и варете още 10 мин.

На магданоза отстранете стеблата и нарежете само листата. Поръсете супата с него, влейте оцета. Оставете да се вари още минута и отнемете от огъня. Като се поуспокои течността в тенджерата, налейте при постоянно бъркане топлата сметана и посолете.

Докато се вари супата можете да запържите филиите хляб в кравето масло.

Сервирайте топла супата с филиите хляб.

Добър апетит!

 

Понякога запържвам лукът, чесъна, после гъбите и картофите, поръсвам с брашно, пускам подправките и тогава наливам водата. Оставям да се вари 30 мин. на умерен огън под похлупак. Ако използвам прясна мащерка, я слагам накрая с магданоза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар