Големият
избор на супи в словенската кухня може да удовлетвори всеки познавач на добрата
храна. Сега ще Ви представя една от горски гъби с каквито са пълни техните
лесове.
Продукти
за 4 порции: 350 г пресни горски гъби, 350 г картофи, 1 брой средна глава лук, 3
скилидки чесън, 2 с.л. свинска мас, 1 и ½ с.л. с връх брашно, 80 мл течна
сметана, 1 с.л. винен оцет, 1,1 л вода, 10 зърна черен пипер, ½ ч.л. стрита
суха мащерка, 1 малка връзка пресен магданоз, 1 брой голям дафинов лист, 2 ч.л.
сол /на вкус/.
4 филии хляб, 35 г краве масло.
Начин
на приготвяне: Обелете картофите, измийте ги и нарежете на
дребни кубчета. Почистете гъбите и ги нарежете на тънко. Чесънът пресовайте,
лукът махнете люспите му и накълцайте на дребно.
Налейте водата в дълбока тенджера и кипнете на умерен
огън. Сложете зърната черен пипер, мащерката, дафиновият лист и картофите.
Отново оставете водата да кипне и пуснете нарязаните гъби. Ако се появи пяна,
отстранете я. Захлупете и оставете да се вари 20 мин.
През това време загрейте свинската мас. Запържете за 3-4
мин. на слаб-умерен огън лукът и чесъна. Добавете брашното и пържете още 3 мин.
като постоянно бъркате. Ако стане много гъсто добавете течност от тенджерата в
която се варят гъбите. След това излейте всичко при гъбите и варете още 10 мин.
На магданоза отстранете стеблата и нарежете само листата.
Поръсете супата с него, влейте оцета. Оставете да се вари още минута и отнемете
от огъня. Като се поуспокои течността в тенджерата, налейте при постоянно
бъркане топлата сметана и посолете.
Докато се вари супата можете да запържите филиите хляб в
кравето масло.
Сервирайте топла супата с филиите хляб.
Добър
апетит!
Понякога
запържвам лукът, чесъна, после гъбите и картофите, поръсвам с брашно, пускам
подправките и тогава наливам водата. Оставям да се вари 30 мин. на умерен огън
под похлупак. Ако използвам прясна мащерка, я слагам накрая с магданоза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар