петък, 13 май 2022 г.

Телешко по фламандски

 


Нежно, сочно месо, което се топи в устата.  С мек, ароматен и наситен вкус. Ястието се приготвя лесно. Рецептата е от книгата на известния френски кулинар Пол Бокюз.

Продукти: 800 г телешко месо, 3 глави лук, 30 г бяло брашно, 1 с.л. неразтопена свинска мас, 1 с.л. неразтопено краве масло, 400 мл светла бира, 400 мл телешки /зеленчуков/ бульон, 1 ч.л пудра захар, 1 с.л. оцет 9%, 4 стръка пресен магданоз, 2 бр. дафинов лист, 1 ч.л. стрита суха мащерка, 1 филия бял хляб, 1 ч.л. горчица, сол на вкус – 1 и ½ ч.л.

Начин на приготвяне: Почистете месото от ципи. Нарежете го на средни парчета – 35-40 г . Лукът почистете и нарежете на тънки полумесеци.

Загрейте на силен огън в тиган с дебело дъно свинската мас. Сложете нарязаното месо / на стайна температура/ и запържете от всяка страна по 90 сек. Изведете месото и го прехвърлете в друг съд. Захлупете.

Сложете нарязания лук в тигана където се е пържило месото. Разбъркайте добре и пържете до прозрачност – 3-4 мин. Извадете и прехвърлете в друг съд.

Прибавете в тигана кравето масло /аз сложих 45 г /. Намалете огъня на умерен. Добавете брашното, като постоянно бъркате. Пържете 2-3 минути до кремав цвят. След това добавете горещия бульон, бирата на стайна температура, захарта, солта и оцета. Доведете до кипене и на слаб огън варете 10-12 мин. Разбърквайте периодично.

В дълбок огнеупорен съд с капак сложете на слоеве запържените месо и лук. В ситна телена мрежичка поставете дафиновите листа, мащерката и магданоза. Те също в съда, налейте готовия прецеден  бульон /да няма бучици/.Най отгоре поставете намазана филия с горчица /горчицата да бъде към соса/. Закрийте плътно с алуминиево фолио и захлупете.

Печете 1 ч и 40 мин. в предварително загрята фурна на 170 градуса.

Извадете от фурната, махнете мрежичката с подправките. По желание пасирайте соса. Сервирайте веднага с картофено пюре.

Други опции – с макарони или сварен ориз.

Добър апетит!

П.П. Аз леко промених рецептата по мой вкус. Бирата беше тъмна, добавих 2-3 щипки смлян черен пипер в соса. Кравето масло беше 2 с.л. – 45 г. Вместо пудра захар, сложих кафява. Получи се нещо наистина невероятно и ухаещо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар