неделя, 22 май 2022 г.

Салата от печен патладжан и чушки

 


В турската кухня съществуват множество ястия с патладжани. Пържени, варени печени. Във вид на сос, смлени и консервирани. Като закуски, салата и основни ястия. С една дума патладжана по право се счита в Турция като крал на зеленчуците. Отлично се съчетава с други хранителни продукти, особена със сирене и нар. Днешната рецепта ще бъде в съчетание с тях.

Продукти: 4 броя неголеми патладжани, 3 неголеми чушки, 1 малка глава червен лук, 2 скилидки чесън, 200 г слабо солено сирене / за предпочитане – прясно/, 120 мл зехтин, 2 с.л.  Наршараб –домашен сос от нар, сока на 1 лимон, ½ ч.л. канела, ½ ч.л. семена кимион, листа зелена мента – от няколко стръка, 2-3 щипки прясно смлян бял пипер, 1 ч.л. сол /на вкус/

По желание - зърна нар.

 

Начин на приготвяне: Изпечете чушките. Като изстинат, обелете и почистете от дръжката и семената. Нарежете на ивици.

Обелете кората на измитите патладжаните на ивици – през 1-2 см. Нарежете ги на кръгчета с дебелина 2 см. Намажете ги с 60 мл зехтин. Поръсете със сол и канела. Запечете ги на силна фурна на грил функция, до златиста коричка.

Нарежете сиренето на дребни кубчета, лукът на полумесеци. Последният го напръскайте с изцедения лимонов сок и смесете с накълцаната мента.

Пресовайте скилидките чесън. Смесете ги със семената кимион, 60 мл зехтин и 2 с.л. сос от нар.

Сложете в чиния печените патладжани, отгоре нарязаните чушки, сирене, лук и поръсете със течната смес и накълцаните листа мента.

По желание можете да добавите зърна нар.

Добър апетит!

 

Наршараб –домашен сос

Аз направих съвсем лека промяна в рецептата. Пасирах чесъна, сос от нар, зехтина, оцедения лимонов сок от маринования лук и листата мента. С тази смес поръсих салатата. Използвах прясно овче сирене и пресен лук. Патладжана изпекох на грил тиган. Наистина много ми допадна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар