понеделник, 23 май 2022 г.

Супа с червена леща

 


Супата от червена леща е популярна в Турция така, както борша в Русия. И както често се получава с такива ястия, вариантите за приготвянето им са безчетни. Всяка домакиня има своята най правилна и автентична рецепта, която тя ще отстоява като своята собствена чест. Ето варианта на който аз съм се спрял и не съжалявам.

Продукти за 4-6 порции: 200 г червена леща, 1 л пилешки / зеленчуков/ бульон, 1 брой голяма глава лук, 1 брой голям морков, 6 скилидки чесън, 80 г краве масло, 200 мл прясно мляко, 2 броя жълтъци, 25 г бяло брашно, ½ ч.л. прясно смлян черен пипер, 1 ч.л. сол.

4 броя филийки бял хляб.

При поднасяне – лимонов сок, смлян червен лют /сладък/ пипер и накълцан на дребно зелен магданоз.

Начин на приготвяне: Лещата премийте със студена вода. Накиснете за 30 мин. и оцедете.

Очистете и нарежете на ситно моркова и лука. Скилидките чесън пасирайте. В тенджера с дебело дъно на умерен огън разтопете 50 г краве масло. При постоянно разбъркване запържете зеленчуците за 6-8 мин. Добавете  пресятото брашно и запържете още около 1,30 мин. После налейте горещия бульон. Кипнете и сложете оцедената леща.

Оставете да къкри на слаб огън, непълно покрита с похлупак около 25 мин., докато стане мека и започне да се разварява.

През това време с 30 г краве масло можете да запържите филиите хляб до златиста коричка.

В купа разбийте жълтъците и постепенно при постоянно разбъркване прибавете топлото мляко.

Отнемете супата от огъня. Нека спре да кипи. Влейте получената смес в сгъстената супа, върнете на огъня за още 2-3 мин. при постоянно бъркане. Свалете и посолете с черен пипер и сол на вкус. Сервирайте гореща, подправена с лимонов сок и поръсена със смлян червен пипер, магданоз и нарязани парчета пържен хляб.

Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар