понеделник, 29 ноември 2021 г.

Салата от червено цвекло с орехи и майонеза

 


Продукти: 300 г червено цвекло, 35 г орехови ядки, 150 г пушено сирене, 2 скилидки чесън, 45 г майонеза, 1 с.л. лимонов сок или оцет балсамико  /по желание/ .

Начин на приготвяне: Червеното цвекло измийте старателно, залейте с вряща вода и го сварете.

Ореховите ядки ги нарежете на едро. Скилидките чесън пресовайте.

Очистете кожата на изстиналото свареното цвекло и го нарежете на ситно или  настържете на едро ренде.

Пушеното сирене също настържете на едро ренде.

Поръсете с половината орехови ядки, оцет балсамико и чесъна нарязаното цвекло. След това прибавете майонезата и омесете добре.

Сервирайте салатата поръсена с останалите орехови ядки и настърганото сирене.

Добър апетит!

П.П. Червеното цвекло е по добре да го варите необелено. Така се съхраняват повече полезни вещества съдържащи се в него. Течността при варене съвсем леко трябва да го покрива. Първо кипнете течността на силен огън, после намалете на умерен и варете 40 минути. Проверете за готовност с тънък нож. Ако влиза безпрепятствено е сварено. Веднага излейте горещата вода и залейте сварения зеленчук със студена. Нека постои така 10-15 мин., след което свалете кожата и нарежете /настържете/ на дребно.


2 коментара: