вторник, 3 август 2021 г.

Пилешко филе със сметанов сос и броколи

 


Продукти: 500 г пилешко филе, 120 г моркови, 200 г броколи, 1 малка глава лук, 3-4 скилидки чесън,  12 г брашно, 50 мл бяло вино, 150 мл пилешки бульон, 250 мл течна сметана, 60 мл растително масло, ½ ч-л. смлян черен пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 1 и ½ ч.л. сол или на вкус.

Начин на приготвяне: Пилешкото филе и морковите се нарязват на малки парчета. Лукът се накълцва на ситно, чесновите ядки се пресоват. Броколите се накъсват на розички и нарязват на дребно. Мазнината се загрява на силен огън и в нея се запържват пилешките късчета, лукът, морковите и броколите за 3-4 мин. След това огънят се намаля на умерен и се наливат омесените вино, бульон и разтвореното в тях 6 г брашно. Захлупва се и се оставя да къкри 15-20 минути, като периодично се разбърква. Намаля се огънят на слаб, прибавят се омесените топла сметана и 6 г брашно. Около 10 мин се вари докато се сгъсти леко. Накрая се слагат подправките и солта. Обърква се и се отнема от огъна. Захлупва се. След 10 минути можете да поднесете с картофено пюре.

Добър апетит!

 

Ако използвате замразени броколи и бейби моркови, прибавете ги накрая размразени със сметаната. Според вкусът си можете да увеличите грамажа на зеленчуците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар