четвъртък, 5 август 2021 г.

Хайвер от патладжан

 


Тази рецепта е вдъхновена от арменската кухня. Близка е много до нашето Кьопоолу. В оригинала зеленчуците не се изпичат, а просто нарязват на ситно и изпържват в мазнина. Промених само начина на приготвяне и увеличих количеството на зелените чушки. Накрая сложих и оцет, който липсва в първоначалната рецепта. Получи се идеално мезе за ракия.

 

Продукти: 1 кг патладжан, 600 г зелени чушки, 2 бр. средноголеми червени домати, 2 бр. средни моркови, 1 глава лук, 2 с.л. с връх накълцан зелен магданоз, 7-8 големи скилидки обелен чесън, 80 мл зехтин, 30 мл оцет, 2-3 щипки захар, 1 и ½ ч.л. сол.

Начин на приготвяне: Патладжаните се изпичат и се оставят 1 час да се охладят и оцедят. След това се почистват от дръжките и обелват. Слагат се да се оцедят - 30-40 мин. и се накълцват на ситно.

Чушките трябва да са тип „Капия”, пресни и месести. Те се измиват, изпичат се и се оставят в съд с похлупак да се задушат. След 30 мин се обелват и почистват от семената и дръжките. Нарязват на ситно. Доматите се измиват, обелват и нарязват на парчета  4-5 мм . Чесънът се пасира. Магданозът, лукът и моркова се нарязват на много дребно.

В голяма дълбок тиган се загрява мазнината. Запържват се на силен огън лука и моркова за 5-8 мин. Морковът трябва леко да започне да покафенява. След това се слагат доматите поръсени с малко захар и пасирания чесън. Бърка се още около 5 мин., докато доматите омекнат. Намаля се огъня на умерен и се прибавят чушките и патладжана. Още 5 мин. на огъня. Накрая се поръсва с магданоз, сол и налива оцета. Обърква се и сваля от огъня.

Ястието може да се сервира топло или изстинало напълно. Налейте си студена ракия и

Добър апетит!

 

Ако приготвите ястието на открит огън, става още по вкусно. Просто се поема миризмата от горящите дърва. Наздраве!

2 коментара: