вторник, 17 август 2021 г.

Аранчини

 


Аранчини е гордостта на сицилианската кухня.  Както се знае няколко народа и култури, включително арабската, са имали огромно влияние върху културата и историята на Сицилия.

Именно арабите са въвели на острова традицията да се правят оризови топки с пълнеж от шафран и месо. А сицилианският крал Федерико II през XIII век подобрява ястието, като добавя към него панировка.

Аранчини - това са вкусни оризови топки с кайма, сирене, пържени в галета ... Това е придобилата изключителна известност италианска улична храна! Представете си колко е страхотно да се разхождате по улиците и да хрускате пържено оризово кълбо, с апетитен пълнеж и ароматно сирене ... Как да приготвим оризови топки Аранчини със сирене по сицилианската рецепта. Повечето от тези, които са посетили Италия, носят със себе си спомени за зашеметяващи гледки и ... хрупкави аранчини! Така че, защо да не ги приготвите и у дома? Освен това е лесно! Ако нямате шафран, можете да използвате куркума за да бъдат жълти аранчините  отвътре. Ориз – предимно кръгъл, най –подходящи сортове са  карнароли, виалоне нано, арборио.

 

Продукти: 250 г ориз за ризото, 2 супени лъжици зехтин, 20 г краве масло, 1 малка глава лук, 3 скилидки чесън, 0,2г шафран, 50 мл бяло вино, 600 мл горещ пилешки или зеленчуков бульон, 80 г пармезан, ситно настърган, 50 г моцарела, 30 г зелен грах от консерва, 4-5 сушени малки доматчета, по ½ ч.л. смлян черен пипер и сол /на вкус/.

По желание - 4-5 ленти бекон, пържени и нарязани на ситно.

Олио за пържене.

За паниране - 100 г брашно, 2 яйца /леко разбити с 20 мл вода/,

100 г галета

Начин на приготвяне: Загрейте зехтина в дълбока тенджера. Добавете ситно нарязания лук и щипка сол и задушете на умерен огън  за 5-6 минути или докато лукът омекне и стане прозрачен. Добавете пресования чесън и гответе още една минута. Сложете ориза, разбъркайте и гответе още една минута. Изсипете половината пилешки или зеленчуков бульон, виното, шафрана и разбъркайте. Нека да заври и оставете да къкри на среден огън, докато поеме почти напълно течността. Налейте останалия бульон на няколко порции и доливайте всеки път, докато бульонът се поеме почти напълно. Разбърквайте периодично. Когато оризът е готов, свалете от огъня. Добавете кравето масло, пармезана и нарязани сушени домати. Подправете на вкус с черен пипер и сол. Поставете сварения ориз в голяма, плитка чиния и оставете да се охлади напълно.

Моцарелата нарязваме на ситни парченца.

Извадете 1 супена лъжица с връх от ориза, сплескайте в ръката си, поставете парчета ситно нарязана моцарела и грах в центъра. Загърнете и оформете в стегната топка (удобно е да направите това с мокри ръце). Повторете същото с останалия ориз.

Поставете пресятото брашно, разбитите яйца и галета в три отделни плитки купи. Потопете всяка приготвена топка в брашно, след това в яйце и галета.

Напълнете голяма тенджера с дебело дъно с 2 см растително масло и загрейте на среден огън. /От 9 степени нагревателен уред, пържих на 5-та/. Който има кухненски термометър – мазнината трябва да се загрее до 170 градуса. Внимателно поставете оризовите топки в маслото на порции и гответе за 3 минути от всяка страна или докато станат златисто кафяви. Готовите аранчини сложете върху чиния, покрита с кухненска хартия да се оцедят. Сервирайте топли с доматен сос.

Добър апетит! 



4 коментара:

  1. Не се наемам да приготвя това, не съм сигурна и че ще ми хареса, но знае ли човек...

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък пробвах рецептата! Уникална! Само външният им вид не се получи тип-топ, но пък това не попречи да са вкусни! Като сос направих доматен сос с босилек :) Препоръчвам рецептата - може да е една от рецептите на Рожденствената нощ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието! Аз си я правя за Бъдни вечер с пълнеж от зеленчуци - грах, чушки и моркови.

      Изтриване