Аранчини е гордостта на сицилианската кухня. Както се знае няколко народа и култури, включително арабската, са имали огромно влияние върху културата и историята на Сицилия.
Именно
арабите са въвели на острова традицията да се правят оризови топки с пълнеж от
шафран и месо. А сицилианският крал Федерико II през XIII век подобрява
ястието, като добавя към него панировка.
Аранчини
- това са вкусни оризови топки с кайма, сирене, пържени в галета ... Това е придобилата изключителна известност италианска улична храна! Представете си колко е
страхотно да се разхождате по улиците и да хрускате пържено оризово кълбо, с
апетитен пълнеж и ароматно сирене ... Как да приготвим оризови топки Аранчини със
сирене по сицилианската рецепта. Повечето от тези, които са посетили Италия,
носят със себе си спомени за зашеметяващи гледки и ... хрупкави аранчини! Така
че, защо да не ги приготвите и у дома? Освен това е лесно! Ако нямате шафран,
можете да използвате куркума за да бъдат жълти аранчините отвътре. Ориз – предимно кръгъл, най –подходящи
сортове са карнароли, виалоне нано,
арборио.
Продукти: 250 г ориз за ризото, 2 супени лъжици зехтин, 20 г краве масло, 1 малка
глава лук, 3 скилидки чесън, 0,2 г шафран, 50 мл бяло вино, 600 мл горещ пилешки
или зеленчуков бульон, 80 г пармезан, ситно настърган, 50 г моцарела, 30 г
зелен грах от консерва, 4-5 сушени малки доматчета, по ½ ч.л. смлян черен пипер
и сол /на вкус/.
По желание - 4-5 ленти бекон, пържен и нарязан на ситно.
Олио за пържене.
За паниране - 100 г брашно, 2 яйца /леко разбити с 20 мл вода/,
100 г галета
Начин на приготвяне: Загрейте зехтина в дълбока тенджера. Добавете ситно нарязания лук и щипка сол и задушете на умерен огън за 5-6 минути или докато лукът омекне и стане прозрачен. Добавете пресования чесън и гответе още една минута. Сложете ориза, разбъркайте и гответе още една минута. Изсипете половината пилешки или зеленчуков бульон, виното, шафрана и разбъркайте. Нека да заври и оставете да къкри на среден огън, докато поеме почти напълно течността. Налейте останалия бульон на няколко порции и доливайте всеки път, докато бульонът се поеме почти напълно. Разбърквайте периодично. Когато оризът е готов, свалете от огъня. Добавете кравето масло, пармезана и нарязани сушени домати. Подправете на вкус с черен пипер и сол. Поставете сварения ориз в голяма, плитка чиния и оставете да се охлади напълно.
Моцарелата нарязваме на ситни
парченца.
Извадете 1 супена лъжица с връх
от ориза, сплескайте в ръката си, поставете парчета ситно нарязана моцарела и
грах в центъра. Загърнете и оформете в стегната топка (удобно е да направите
това с мокри ръце). Повторете същото с останалия ориз.
Поставете пресятото брашно, разбитите
яйца и галета в три отделни плитки купи. Потопете всяка приготвена топка в
брашно, след това в яйце и галета.
Напълнете голяма тенджера с
дебело дъно с 2 см растително масло и загрейте на среден огън. /От 9 степени
нагревателен уред, пържих на 5-та/. Който има кухненски термометър – мазнината трябва
да се загрее до 170 градуса. Внимателно поставете оризовите топки в маслото на
порции и гответе за 3 минути от всяка страна или докато станат златисто кафяви.
Готовите аранчини сложете върху чиния, покрита с кухненска хартия да се оцедят.
Сервирайте топли с доматен сос.
Добър апетит!
Не се наемам да приготвя това, не съм сигурна и че ще ми хареса, но знае ли човек...
ОтговорИзтриванеОпитай, винаги има първи път! Поздрави!
ИзтриванеАз пък пробвах рецептата! Уникална! Само външният им вид не се получи тип-топ, но пък това не попречи да са вкусни! Като сос направих доматен сос с босилек :) Препоръчвам рецептата - може да е една от рецептите на Рожденствената нощ :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието! Аз си я правя за Бъдни вечер с пълнеж от зеленчуци - грах, чушки и моркови.
Изтриване