вторник, 10 август 2021 г.

Чирбули

 


Аджарската кухня е специфична. Тя е традиционна грузинска, но в по южните райони се усеща силното влияние на съседна Турция. Има ярко изразени нюанси. Например в останалата грузинска кухня рядко се срещат ястия с яйца - а ние имаме цяла поредица от тях в Аджария.

Предлагам на вашето внимание топла закуска, наречена „чирбули“. Тя е близка като приготвяне с арабската Шакшука, но се различава в някои продукти. Много ми допадна това ястие, въпреки че си го приготвих за обяд.

 

Продукти за 2 порции: 4 броя яйца L, 50 г царевично брашно, 50 г краве масло, 2 броя големи домата, 1 брой зелена сладка чушка „Капия“, 200 мл вряща вода, 2-3 скилидки чесън, 1 брой средноголяма глава лук, 20 мл Ткемали или грузински сос, ½ връзка пресен магданоз, щипка захар, 1/3 ч.л. смелен черен пипер, ¾ ч.л. сол или на вкус.

Начин на приготвяне: Загрейте на умерен огън кравето масло и запържете в него почистените и ситно нарязаните лук и зелена чушка. Когато лукът омекне и си смени цвета, сложете пресятото царевично брашно. Бъркайте енергично и веднага налейте настърганото на едро ренде домати. Прибавете щипка захар, половината накълцан магданоз, пресованите скилидки чесън, солта и черния пипер. Бъркайте докато се сгъсти. След това налейте врящата вода, отново разбъркайте. Когато сместа кипне, счупете отгоре на четири места внимателно, едно по едно яйцата. Захлупете и оставете да ври около 5-6 мин., докато белтъка побелее и покрие жълтъка. Яйцата трябва да останат рохки. Отнемете от огъня и поръсете с останалия пресен магданоз. Сервирайте топло с прясно сирене и топъл хляб /питка/.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар