петък, 18 юни 2021 г.

Домашни пелмени

 


Кой не обича пелмени, домашни, сочни, най-вкусни? Домашните пелмени и вареники са семейни ястия.

Подобни ястия се срещат в кухните на много народи. В Китай, Япония и Корея това са jiaozi (gyoza), baozi, wontons, mandu и shumai [en] (добре познатата дума dim sum, която на Запад често се нарича китайски кнедли, всъщност означава южнокитайски закуски като цяло ). В кухните на народите от Централна Азия, Монголия, Тибет, Бурятия и Калмикия също има аналози на пелмени - манти, пози (бууза), бериги, момо и чучвара. Подобно ястие от еврейската кухня е kreplach. В кухните на народите от Кавказ - хинкали и манти. В Италия има равиоли и тортелини, в южната част на Германия в швабската кухня готвят мултащени, в Беларус - колдуны, в Украйна — вареники , в Швеция - kropkakor. Има и старо ястие от руската манастирска кухня - кундиум. Този тип ястия е широко разпространен и в Индия.

На английски всички ястия от типа на пелмени се означават с една обща дума - кнедли.

Продукти:

Тесто: 120 мл вода (може да ви трябва малко повече), 1 бр. яйце L 420 г бяло брашноq 4 г сол.

Пълнеж: 250 г свинско смляно месо, 250 г говеждо смляно месо, 1 глава лук, 100 мл студена вода, 2 г прясно смлян черен пипер, 1-2 щипки смлян кимион, 7 г сол.

За бульона: 1 л вода, 7 г сол, 1 бр. дафинов лист, 2-3 пукнати зърна бахар, 4- 5 зърна черен пипер.

 

Начин на приготвяне:

Тесто – Брашното се пресява и се омесва със солта. Прави се кладенче в което се добавят хладката вода и яйцето. Приготвя се меко тесто. Оставя се да отпочине за 30 минути покрито с кърпа или фолио, за да придобие еластичност.

Пълнеж: Нарежете много ситно лук /можете да го пасирате/. Смесете с подправките, солта и 100 мл вода. Не се страхувайте да добавяте вода към каймата - тя я „попива“ добре, но когато се сготви, напротив, „раздава“, така че пелмените се получават малко с бульон вътре - много сочни и вкусни.

Разточете тестото равномерно, с дебелина около 2 мм, изрежете кръгчета с чаша /200 мл/, поставете 1 ч.л. кайма в средата на кръга. Загърнете в полукръг. Накрая съединете краищата на полукръга. Пелемените са оформени.

Сложете оформените пелмени върху набрашнена повърхност.

В дълбока тенджера загрейте на умерена температура 1 л вода, 7 г сол, 1 бр. дафинов лист, 2-3 пукнати зърна бахар, 4- 5 зърна черен пипер. Щом водата заври пуснете пелмените.

Веднага щом изплуват на повърхността, гответе още 4-5 минути и те са готови. Ако не сте сигурни дали пелмените са сварени, хванете една и опитайте, месото не трябва да отделя червен сок и тестото не трябва да е твърдо.

Сервирайте с масло или чеснов сметанов сос още топли.

Пелмените могат да се сервират и с малко от бульона в тенджерата.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар