Имамбаялдъ
е постно ястие с патладжани, което се приготвя навсякъде на Балканите, но има
турски произход. Историята на това ястие датира от времето на османската
империя. Името Имамбаялдъ (İmambayıldı) се превежда много смешно - припаднал
имам.
За
името на Имамбаялдъ има много легенди, като официалната турска туристическа
легенда гласи следното: когато жената на един имам му сготвила пълнен
патладжан, той толкова се въодушевил, че припаднал от възторг. Друга версия на
историята гласи, че влюбен в ястието имам припаднал от мъка, когато зехтинът
свършил и жена му нямало с какво да сготви пълнените патладжани.
Без
значение дали някоя от двете легенди е вярна, Имамбаялдъ е едно от най-вкусните
зеленчукови ястия, завещани ни от турците. Ето и една рецепта за приготвянето
му.
Продукти: 4-5
бр. средни патладжана, 2 бр. големи глави лук, 3 бр. зелени чушки, 3 бр. домати,
6-7 бр. скилидки чесън, ½ връзка магданоз, 1 бр. малка люта зелена чушка, 1 бр.
малък морков, 1/2 ч.л черен пипер, 2-3 щипки захар, щипка кимион, 2-3 листенца
мента, 40 мл. зехтин /2 с.л./, сол на вкус – около 1 и ½ ч.л.
1 ч.л. доматено пюре, 150 мл гореща вода.
Растително масло /олио/ за пържене на патладжана.
Начин
на приготвяне: Патладжаните измиваме добре и обелваме кората
на ивици по дължина през 2-3 см . Слагаме в леко подсолена студена вода /1ч.л. за 1 л / да се
изкиснат за 35 мин. След това подсушаваме добре и изпържваме в олио по 3 мин.
от всяка страна /общо 9-12 мин./. Оставяме върху кухненска хартия да се оцеди
излишната мазнина.
От 9 степени нагревателен уред, пържих на 5-та под капак.
Мазнината в която се е пържил патладжана я махаме.
Слагаме 40 мл зехтин . Запържваме нарязания на ситно лук
за 4-5 мин. Добавяме последователно нарязаните чушки /сладки и люти/, морков и пресованите
скилидки чесън. Пържим още 2-3 мин. Слагаме обелените и нарязани на ситно
домати, захарта, подправките и 1/2 ч.л. сол. Държим на огъня, като постоянно разбъркваме,
докато доматите омекнат. Накрая добавяме накълцан магданоз и мента, разбъркваме
и отнемаме от огъня. Пържените патладжани слагаме в подходящ
съд за печене. По средата разцепваме, и
двете части се разделят. Оформяме „лодка“. С приготвената плънка се пълним с
патладжаните. Покриваме с резенчета домати. Сосът, приготвен с 1 чаена лъжичка
доматено пюре и 150 мл гореща вода, изсипваме върху патладжаните и около тях.
Печем в предварително загрята на 180 ° C около 30-35 минути.
Готово! Сервирайте ястието топло.
Добър
апетит!
П.П.
Вместо гореща вода използвах зеленчуков бульон. Сервирах с прясно овче сирене и
топла питка. Получи се нещо много вкусно. Може да остане плънка. Пасираме я и
я добавяме към разтвореното доматено пюре. След това заливаме патладжаните.
Чудничко, обичам патладжан!
ОтговорИзтриванеИ вкусно! Щом шеф Теди яде от него!
Изтриване