петък, 22 ноември 2019 г.

Рачел от тиква




Продукти:  2 кг добре узряла почистена от семето и обелена тиква, 2 кг захар, 2 прахчета ванилия, 2-3 щипки кардамон на прах, 1/3 ч.л. канела на прах, 2 чаени лъжички лимонтузу, 40 г орехови ядки, 1 л питейна вода.

150 г гасена вар и 5 л вода за накисване.

Начин на приготвяне:  150 г гасена вар се разтваря в 5 литра студена вода. Бъркате добре да няма бучки. Оставяте за два часа да се утаи и прецеждате бистрата течност през марля, като внимавате да не се размъти утайката. Аз прехвърлих бистрата вода с каничка.
Нарязвате тиквата на кубчета с 2-3 см големина и слагате в разтвора. Всички парчета тиква трябва да са под течността. Оставяте да престоят така на хладно 10-12 часа.
След това измивате парченцата на течаща студена вода 4-5 пъти, за да се отмие добре варта от тях.
От захарта и водата правите сироп, който след завиране на течността трябва да ври 15 мин. на умерен огън. Прибавяте сухите тиквени парчета и оставяте да ври на тих огън 45-50 мин.  Разбърквате периодично с дървена лъжица. Добавяте лимонена киселина, ореховите ядки и подправките. Варите още 3-4 минути. Изключвате огъня и оставяте съда с рачела да престои още 5 мин. Пълните веднага в затоплени буркани, затваряте с капачки и  обръщате с капачката надолу. Оставяте така докато изстинат.
Вместо ванилия и канела можете да сложите листа от индрише.
Добър апетит!

4 коментара:

  1. Никога не съм опитвала такова нещо, Иван! Нито знам от къде се купува вар. Знам само, че колежка едва не ослепя, боядисвайки на вилата си с този материал. Ти сигурен ли си, че е безвреден, прилаган върху храна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Когато бях малък, това бяха "бонбоните на баба". Заедно с пестила и сушените плодове. Всичко беше натурално. Още съм жив и здрав след дълги години консумация. Рецептата е стара и много писана в нета, затова се въздържах да я пусна. Но приятели ме проагитираха да направя това, като опитаха от рачела. С хрупкава корица и мека сърцевина. Относно водата - след като с разтвори варта в нея, тя се утаява на дъното и използваме само бистрата течност. После измиваме тиквата много внимателно . парче по парче 4-5 пъти на течаща студена вода. И няма проблеми, ако всичко горенаписано се изпълни както трябва. Успех! Поздрави!

      Изтриване
  2. Рачел правя повече от 40 години по тази рецепта. Така го правеше и мама, от нея я знам. След като тиквата престои във варната вода, се измива в няколко води, така че, няма нищо страшно. Голяма вкусотия е, малко е трудоемко, но си заслужава. Цвета

    ОтговорИзтриване