понеделник, 4 ноември 2019 г.

Къривурст



Къривурст е ястие от типа “fast food” с немски произход, представляващо запарени, след това запържени свински наденички, нарязани на филийки и подправени с къри кетчуп. Къри кетчуп обикновено се състои от кетчуп или доматено пюре, смесено с обилно  количество къри на прах. Може да се използва и готов кетчуп подправен с къри и други подправи.
За автор на рецепта за къривурст е смятана Херта Хьовер през 1949г., в Берлин тя получава кетчуп като смесва Уорчестърски сос и къри на прах, предоставени й от британски войници. Тя смесва тези съставки с други подправки и с получената смес полива печащите се на скара наденички.
Хьовер започва да продава така приготвените наденички като евтина, но засищаща закуска на улична сергия в берлинската район Чарлотенбург.  Тази закуска станала популярна сред строителните работници, които възстановявали разрушения град. Хьовер патентовала нейните наденички, наречени Чилуп (Chillup) през 1951г. При най-голямо оживление са били продавали 10.000 порции на седмица. По-късно тя отворила малък ресторант, който работа до 1974г. През 2009 г., по случай 60-годишнината на ястието, в Берлин се открива музеят на Carrivurst . Говорейки за експозицията, нейният директор Брижит Брело отбелязва: „Никое друго национално ястие не предизвиква такова вълнение като къривурст“. Посетителите на музея могат да закупят тениска с надпис: "Не се притеснявайте, бъдете Къри" (Wikipedia)

Продукти: Немски наденички /бели/ - 540 г.
Купих от тези немски наденички.
Немски наденички от Лидл
Варих ги 10 мин. След като изстинаха ги нарязах на колелца и запържих в олио до приятно зачервяване.

Къривурст сос -  300 г кетчуп, 150 мл вода, 15 г лук, 10 г краве масло /1 с.л олио/, 3 г млян червен пипер, къри на прах 20 г.
Приготвяне – Запържете лука в мазнината докато си промени цвета. После поръсете с червения пипер и кърито. Разбъркайте 30 сек. и добавете кетчупа и водата. Оставете да къкри на слаб огън докато се сгъсти сместа.
С готовия сос залейте изпържените наденички. Сервирайте още докато са топли с гарнитура от пържени картофи.
Добър апетит!

Малко промених соса от рецептата. Добавих 3 скилидки чесън, няколко резенчета от морков, 2-3 щипки млян черен пипер, малко сол и лют млян червен пипер. За мазнина използвах 25 мл зехтин. Изпържените наденички ги сложих накрая в соса и след отнемане от огъня ги оставих захлупени 10 мин. Получи се нещо много вкусно.

1 коментар:

  1. Интересна история за тази вкусна рецепта.Наденичките се приготвят бързичко и просто, но изглеждат чудесно.Благодаря за идеята.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване