Продукти
за тава с размери 18х28 см: 250 г бяло брашно, 55 г пудра захар,
150 г безсолно краве масло, 1 жълтък, 60 – 80 мл студена вода, 20 мл коняк, 1
прахче ванилия, щипка сол.
Крем –
100 г сладко кондензирано мляко, 50 г краве масло, /1 ч.л. Нес кафе, 20 мл вода
– по желание/
Шоколадова
заливка – 100 г млечен шоколад, 100 г черен шоколад 60% какао,
50 мл течна сметана, 25 г краве масло.
Поръска
–
30 г натрошени обелени лешници.
Начин
на приготвяне: Брашното омесвате с пудрата захар, ванилията
и щипка сол. Прибавяте накълцаното СТУДЕНО краве масло и стривате с ръце да се
получат трохи. След това слагате първо жълтъка, после коняка и накрая наливате
постепенно вода докато се получи меко тесто. Не винаги се изразходва всичката
вода. Замесеното меко тесто слагате в найлонова кесия и оставяте в хладилник за
60 мин. Изваждате и разстилате по дъното на застлана с кухненска хартия тава с
размери 18х28 см. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна на средно
ниво 23 мин., до леко порозовяване на блата. След изпичането го извадете и
оставете да изстине напълно.
Намажете го отгоре със смес
от кондензиралото мляко, кравето масло и разтвореното кафе. Поръсете с
натрошените орехи и оставете в хладилника за 60 мин.
Шоколадова
заливка. Загрейте на водна баня или слаб огън течната сметана.
Прибавете натрошения шоколад и бъркайте с телена бъркалка докато се получи
еднородна смес. Накрая сложете кравето масло и разбъркайте. Залейте веднага
студения блат със заливката. Оставете в хладилник да стегне.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар