четвъртък, 7 ноември 2019 г.

Маслен сладкиш с шоколадова заливка




Продукти за тава с размери 18х28 см: 250 г бяло брашно, 55 г пудра захар, 150 г безсолно краве масло, 1 жълтък, 60 – 80 мл студена вода, 20 мл коняк, 1 прахче ванилия, щипка сол.
Крем – 100 г сладко кондензирано мляко, 50 г краве масло, /1 ч.л. Нес кафе, 20 мл вода – по желание/
Шоколадова заливка – 100 г млечен шоколад, 100 г черен шоколад 60% какао, 50 мл течна сметана, 25 г краве масло.
Поръска – 30 г натрошени обелени лешници.
Начин на приготвяне: Брашното омесвате с пудрата захар, ванилията и щипка сол. Прибавяте накълцаното СТУДЕНО краве масло и стривате с ръце да се получат трохи. След това слагате първо жълтъка, после коняка и накрая наливате постепенно вода докато се получи меко тесто. Не винаги се изразходва всичката вода. Замесеното меко тесто слагате в найлонова кесия и оставяте в хладилник за 60 мин. Изваждате и разстилате по дъното на застлана с кухненска хартия тава с размери 18х28 см. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна на средно ниво 23 мин., до леко порозовяване на блата. След изпичането го извадете и оставете да изстине напълно.
Намажете го отгоре със смес от кондензиралото мляко, кравето масло и разтвореното кафе. Поръсете с натрошените орехи и оставете в хладилника за 60 мин.
Шоколадова заливка. Загрейте на водна баня или слаб огън течната сметана. Прибавете натрошения шоколад и бъркайте с телена бъркалка докато се получи еднородна смес. Накрая сложете кравето масло и разбъркайте. Залейте веднага студения блат със заливката. Оставете в хладилник да стегне.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар