неделя, 20 октомври 2019 г.

Френска крем супа с тиква



 Продукти: Тиква /почистена от кората и семките/ — 550 г, картофи, почистени — 320 г, лук – 1 глава /60 г/, целина, глава — 50 г,  чесън – 2 скилидки, краве масло – 20 г, растително масло 20 мл, джинджифил, пресен -  8 г /1ч.л./, сол – 9 г /1 и ½ ч.л./, черен пипер – 3 г /1 ч.л./, индийски орех, смлян – 2-3 щипки, пилешки бульон – 300 - 350 мл, прясно мляко – 150 мл, течна сметана – 150 мл .
Препечен хляб, сухари, счукани орехови ядки и прясно нарязан копър при поднасяне.

 Начин на приготвяне: Почистения и нарязан на ситно лук запържваме в дълбок съд заедно с кравето и растително масло до омекване. Прибавяме последователно ситно нарязаните тиква, картофи, целина и пресованите скилидки чесън. Продължаваме да пържим още 3-4 мин. След това наливаме бульона. Трябва да покрие зеленчуците. Щом кипне намаляваме на умерен и варим 20-25 мин., до омекване на тиквата и картофите. Отнемаме от огъня и пасираме всичко до гладка смес. Връщаме на огъня, прибавяме подправките, солта и наливаме на тънка струйка горещите мляко и сметана. Варим още 5 мин. след кипването, като постоянно бъркаме. След това снемаме от огъня и захлупваме ястието за 15 мин.
Поднасяме с препечен хляб, сухари и поръсено с нарязан пресен копър и счукани орехови ядки.

Добър апетит!

П.П. Вместо лук, сложих 80 г праз на супата.

3 коментара: