четвъртък, 1 август 2019 г.

Пилешки дробчета по селски




Продукти: 500 г пилешки дробчета, 2 големи глави кромид лук, 5 скилидки чесън, 1 голям морков, 1 голям домат, 5-6 бр. пресни гъби печурки /може и друг вид/, 50 г пушен бекон, 25 мл бяло сухо вино, 60-80 мл вряла вода, 1 ч.л. с връх смлян червен пипер, ½ ч.л. смлян черен пипер, по 2 щипки смлян кимион и стрита суха чубрица, 1/2 връзка пресен магданоз, щипка захар, 1 ч.л. сол или на вкус.
За пържене – 60 мл олио, 60 мл зехтин
Брашно за овалване на дробчетата.

Начин на приготвяне: Пилешките дробчета се почистват добре, измиват се, подсушават се и се овалват в брашно. В по-дълбок тиган с дебело дъно на силен огън се загрява мазнината /олиото и зехтина/. Дробчетата се изпържват по 3-4 мин. от всяка страна. Изваждат се.
Слага се да се запържи нарязания на едро лук, докато стане „стъклен“ Разбърква се. Добавя се настъргания морков, обеления  и нарязан на кубчета домат, изчистените и нарязани на ивички бекон, гъби и чушки. Разбърква се и се запържва още 5 мин. на умерен огън. Налива се виното, водата, захлупва се с капак и се оставя да къкри 10 мин. След това се прибавят черен пипер, чубрица, кимион, солта, захарта и запържените дробчета. Оставяме още 3-4 мин под похлупак. Накрая се слагат пресования чесън, червения пипер и нарязания на дребно магданоз. Разбърква се и след 1-2 мин се сваля.
Налейте си изстудено бяло вино и с удоволствие похапнете топлите дробчета.
Добър апетит!


П.П Количеството на водата зависи от това, колко зеленчуците са воднисти и дали обичате дробчетата да имат малко сосче.

2 коментара:

  1. Още едно любимо ястие. Обичам пилешки дробчета приготвени по всякакви начини. А твоето ястие изглежда супер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина е много вкусно, в допълнение с изстудено бяло вино. :)

      Изтриване