Една
манджа, която баба ми /бог да я прости/ приготвяше много често през лятото,
когато бях при нея. Всички продукти бяха от градината, и аз се наслаждавах на
уханието на гозбата. Бързо, лесно и вкусно. Само, че сега не мога да докарам на
ястието този вкус, който се получава при приготвянето на открит огън. Удоволствието не е пълно, ако нямате под ръка прясно овче сирене. Но все пак се насладете на аромата на пресните зеленчуци.
Продукти:
10-12 зелени чушки, 800 г червени домати, 6-7 скилидки чесън, ½ връзка
магданоз, 2-3 щипки смлян черен пипер, 40 мл олио, 40 мл зехтин, 20 г брашно,
щипка захар, 1 ч.л. сол.
Вода – 150 мл .
Начин
на приготвяне: Изпечете
чушките и ги почистете от люспите.
Червените домати настържете на едро ренде /без обвивката/. Скилидките чесън белете и
пресовайте. Магданозът нарежете на ситно.
Загрейте на силен огън олиото и зехтина. Запържете за
около минута пресования чесън. Сложете настърганото домати, захарта и 150 мл
вода. След като кипне намалете огъня на умерен и захлупете. Варете 10-12 мин. Сипете
внимателно размитото с малко вода брашно, като бъркате енергично. Добавете почистените
изпечени чушки,черния пипер, солта и магданоза. Дръжте ястието на огъня още 3-4 мин., като
разбърквате периодично. Снемете, захлупете и оставете да си почине 10-12 мин.
Сервирайте и се насладете на вкуса.
Добър
апетит!
Отметнах си за напомняне да го приготвя на моите внуци.Това е и моята бабина манджа.Май всички сме хапвали и най-вкусни са приготвени от баба. Сега е мой ред да предам нататък.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Бабините манджи бяха най вкусни. Дано да има кой да предаде знанията за тези вкусотии и на по младите. С насталгия и малко тъга си спомням онова хубаво безгрижно време. Поздрави!
ИзтриванеНе съм опитвала точно по този начин:)
ОтговорИзтриванеНикога не е късно!
ИзтриванеТова ястие мога да го ям всеки ден. Супер вкусно :)
ОтговорИзтриванеИ аз! Поздрави!
Изтриване