вторник, 6 август 2019 г.

Печени чушки с доматен сос



Една манджа, която баба ми /бог да я прости/ приготвяше много често през лятото, когато бях при нея. Всички продукти бяха от градината, и аз се наслаждавах на уханието на гозбата. Бързо, лесно и вкусно. Само, че сега не мога да докарам на ястието този вкус, който се получава при приготвянето на открит огън.  Удоволствието не е пълно, ако нямате под ръка прясно овче сирене. Но все пак се насладете на аромата на пресните зеленчуци.
Продукти: 10-12 зелени чушки, 800 г червени домати, 6-7 скилидки чесън, ½ връзка магданоз, 2-3 щипки смлян черен пипер, 40 мл олио, 40 мл зехтин, 20 г брашно, щипка захар, 1 ч.л. сол.
Вода – 150 мл .
Начин на приготвяне:  Изпечете чушките и ги почистете от люспите. Червените домати настържете на едро ренде /без обвивката/. Скилидките чесън белете и пресовайте. Магданозът нарежете на ситно.
Загрейте на силен огън олиото и зехтина. Запържете за около минута пресования чесън. Сложете настърганото домати, захарта и 150 мл вода. След като кипне намалете огъня на умерен и захлупете. Варете 10-12 мин. Сипете внимателно размитото с малко вода брашно, като бъркате енергично. Добавете почистените изпечени чушки,черния пипер, солта и магданоза. Дръжте ястието на огъня още 3-4 мин., като разбърквате периодично. Снемете, захлупете и оставете да си почине 10-12 мин. Сервирайте и се насладете на вкуса.
 Добър апетит!

6 коментара:

  1. Отметнах си за напомняне да го приготвя на моите внуци.Това е и моята бабина манджа.Май всички сме хапвали и най-вкусни са приготвени от баба. Сега е мой ред да предам нататък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Бабините манджи бяха най вкусни. Дано да има кой да предаде знанията за тези вкусотии и на по младите. С насталгия и малко тъга си спомням онова хубаво безгрижно време. Поздрави!

      Изтриване
  2. Не съм опитвала точно по този начин:)

    ОтговорИзтриване
  3. Това ястие мога да го ям всеки ден. Супер вкусно :)

    ОтговорИзтриване