Необходими
продукти: 800 г тиквички,
300 г картофи, 200 г настъргано сирене, 35 г заквасена сметана – над 25%
масленост, 3 бр. яйца L,
120 г сухари, 30 г бяло брашно /2 с.л./ 20 мл бяло вино, 6 скилидки чесън, ½
връзка пресен копър, 1 с.л. пресен магданоз, 1 с.л. пресен джоджен, ½ ч.л.
смлян черен пипер, 1 ч.л. сол /на вкус/, 50 мл зехтин, 7 г сол /1 ч.л./.
120 г червени домати /1 брой по голям/, 6-7 черни маслини
без костилка, 125 г сирене Моцарела.
Начин
на приготвяне: Тиквичките се измиват, обелват и настъргват
на едро ренде. Посоляват се и оставят на гевгир за 35-40 мин. да се оцедят.
После се изстискат силно, преди де се сложат в основната смес. Картофите се
сваряват. Сухарите се счукват на трохи в дълбока купа. Отделят се от тях 40 г .
Към останалите се прибавят последователно 15 г брашно, настърганото сирене,
сметаната, 30 мл зехтин, 3 счупени яйца, виното, нарязаните на ситно магданоз,
джоджен и копър, черния пипер. Всичко се обърква добре. Накрая се слагат почистените
и настъргани на едро ренде картофи, оцедените тиквички. Объркайте с дървена
лъжица.
Тавичка с диаметър 28 см се застила с готварска хартия.
Дъното се намазва с 20 мл зехтин и се поръсва с 15 г /1 с.л. / брашно. Изсипва
се сместа и заглаждаме. Най отгоре равномерно разпределяме 40 г счукан на ситно
сухар и подреждаме резенчета червен домат. Печем на предварително загрята на
230 градуса фурна на средно ниво около 35 мин. Изваждаме, слагаме върху
резенчетата домати, нарязано на тънко сирене Моцарела, поръсваме с нарязани
маслини и допичаме 10 мин. при 200 градуса.
Сервирайте, като изстине с краве мляко или млечен сос.
Добър
апетит!
Интересно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! И вкусно! Поздрави!
Изтриване