неделя, 9 декември 2018 г.

Маслени бисквити с портокалов дъх




Продукти:
Тесто – 230 г размекнато краве масло, 200 г пудра захар, 400 г бяло брашно тип 500, 2 жълтъка, 25 г накълцан портокал /вътрешност, без ципи/, 25 мл прясно изцеден портокалов сок, 2 ванилии, ½ ч.л бакпулвер.
Глазура – 100 г пудра захар, 1 белтък, 3-4 капки лимонов сок.
Украса – сладко от портокал или нарязани портокалови резанки.

Начин на приготвяне: В дълбок съд смесете пресятото брашно, омесено с бакпулвера и ванилиите, пудрата захар, жълтъците, накълцания портокал и сока от портокал. Замесете меко тесто. Колкото да стане еднородна смес, не го месете много. Сложете го в кесийка и оставете на студено в хладилник за 20 мин.
След това извадете тестото, сложете върху дървена дъска посипана с малко брашно. Разточете лист с дебелина 5 мм . С водна чаша изрежете кръгчета разточено тесто. С тъпата страна на ножа направете рисунки /резки/ на ½ част отгоре на кръговете.
Печете в тава, застлана с хартия за печене 12 мин., в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
Извадете и оставете да изстинат.
Разбъркайте 100 г пудра захар с един белтък и няколко капки лимонов сок до еднородна смес. Трябва да бъде гъста и съвсем леко да се стича от лъжица. Украсете с нея изстиналите бисквити, като сложите отгоре по една парче портокалова резанка или малко сладко.
Оставете на студено / не в хладилник / за няколко часа да стегне глазурата.


Добър апетит!

1 коментар: