сряда, 28 ноември 2018 г.

Топла немска картофена салата с кисело зеле

 

Не знам защо немците наричат това ястие салата, човек спокойно може да се нахрани само с него. Има си всичко, картофи, зеле, месо. Та, да се насладим на рецептата. Задължително към „салатата“ да има сервирано червено вино или бира.

Продукти за 4 човека: 400 г обелени картофи,  120 г бекон, 100 г наденички вурст, 250 г кисело зеле, 1 малка глава бял лук, 1 малка глава червен лук, 2 скилидки чесън, 20 г свинска мас, 25 мл растително масло, 1 ч.л. смлян бял пипер /може и чер/, 1 с.л. нарязан на ситно пресен магданоз, ½ ч.л. сол /на вкус/, 1 дафинов лист, 120 мл пилешки бульон /заменете го със зелев сок /.
 
Начин на приготвяне: В подходящ съд – тенджера, изсипете нарязаното на ситно кисело зеле  и свинската мас. Запържете на 3-4 мин. на умерено силен огън. След това прибавете 120 мл пилешки бульон или зелев сок, дафиновия лист, намалете огъня на умерен, захлупете. Оставете да къкри 30 мин., до извиране на течността, като периодично разбърквате.
Обелените картофи нарежете на едри парчета и сварете в леко подсолена вода. Извадете, нарежете ги според вкуса си и оцедете.
Беконът, наденичките и белия лук накълцайте на дребни парчета. Скилидките чесън пресовайте. Загрейте 25 мл растително масло на умерен огън. Запържете картофите за 2 мин., след това прибавете нарязаните бекон, наденички лук и чесън. Пържете още 3 мин и прибавете сол, киселото зеле и смлян бял пипер. Разбъркайте още минута и отнемете от огъня. Захлупете за 1-2 мин. прибавете нарязаният на полумесеци червен лук и накълцания пресен магданоз. Леко омесете и сервирайте веднага.



Добър апетит!
Аз лично бях свършил замразеният пилешки бульон във фризера. Не ползвам купешки и направих „салатата“ със зелев сок. Много вкусно нещо се получи и много домашно червено вино изпи. Много добро попадение за ястие. Често ще се прави.

2 коментара:

  1. М...да, ще опитам, само да стане зелето. Какви наденички ползваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Салатката е много приятна. Наденички - вурст или от тънките,но няма проблем и от по качествената варена надиница да се използва.

      Изтриване