четвъртък, 18 декември 2014 г.

Гевреци

Продукти за 8 броя гевреци: 320 – 350 г брашно /стайна температура/, 1 бр. яйце /стайна температура/,  50 г разтопено краве масло, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 175 г топло мляко, 7 г суха мая (Dr. Oetker),
1 жълтък за намазване + 3-4 капки олио,
1с.л. сусамово семе за поръсване.

 
 
Начин на приготвяне: Разтваряте сухата мая в топлото мляко, захарта и 1с.л. брашно. Оставяте на топло да набъбне. Пресявате брашното, омесвате всички продукти /без жълтъка и сусамовото семе/. Приготвяме чрез месене 3-4 мин. меко тесто /ако е необходимо прибавете още брашно – 1/3ч.ч. . Оставя се да втаса 40 мин. на топло.
 Да удвои обема си. 
 След това втасалото тесто се разделя на 16 парчета. От всяко се правят равномерни дълги 25 – 28 см фитили.
По два се сплитат и оформят се като гевречета /формата на снимката/. 
 Намазват се с разбит жълтък и поръсват със сусамено семе. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене.Оставят се на топло за още 20 мин. После се пекат около 20 мин. на 170 градуса предварително загрята фурна /без включен вентилатор/.


Добър апетит!

7 коментара: