неделя, 22 септември 2024 г.

Сандвич „Крок мадам“

 


Croque Madame е френски сандвич, приготвен с яйце, шунка и сирене, който традиционно се сервира за закуска. “Croquer” означава “хрупка” на френски и можете да познаете предварително какво ще бъде ястието. Класическата рецепта за крок мадам също изисква използването на горчица и сос бешамел, но бешамелът има доста специфичен вкус и приготвянето му за закуска е доста обезпокоително, така че в тази рецепта ще се справим без него. Между другото, това ястие се появява за първи път в менюто на парижки ресторант през 1910 г. 

Един често задаван въпрос: каква е разликата между Croque Madame и Croque Monsieur? Единствената разлика между тези два сандвича е яйцето отгоре. Croque monsieur няма яйце, но Croque Madame има, останалите съставки са идентични. Яйцето отгоре символизира нищо повече от женска шапка.

Има различни начини на приготвяне. Само печене или пържене или комбиниране на двата способа. Продуктите също търпят вариации.

Няколко думи за основните продукти.

Сирене. Класическата рецепта използва сирене Gruyère, но можете да изберете всяко твърдо сирене или кашкавал за сандвича.

Шунка. Харесва ми, когато шунката е нарязана на тънки филийки, за да може да се прегъне на две.

Яйца. Идеално – пресни яйца вземам ги от приятели които отглеждат птици. Но всяко яйце е подходящо за това ястие, дори от пъдпъдък, ако желаете.

Сега на Вашето внимание – моят вариант.

Продукти за 2 човека:

За сандвича: 2 резена шунка /50 г/, 4 резена твърд кашкавал /80 г /, 4 филии за тостер, 50 г настъргано сирене Моцарела, 50 мл олио.

За соса: 20 г брашно, 150 мл мляко, 2 яйца, 1 щипка сол, 1 щипка черен пипер, 1 щипка индийско орехче.

2 яйца, 20 г краве масло.

 

Начин на приготвяне:

В дълбок и широк съд разбийте две яйца, с брашното, после налейте прясното мляко. Добавете сол, черен пипер и индийско орехче. Бъркайте до гладка смес да няма бучици.

Направете сандвичи от филиите, шунката и кашкавала. Ред филия, ред резен кашкавал, шунка, върху нея кашкавал и втората филия.

Загрейте в тиган олиото на умерено силен огън.

Сандвичите от двете страни внимателно потопете във соса / трябва да ви остане малко сос, който да смесите с настърганата Моцарела/ и веднага сложете да се пържат в тигана. Когато леко порозовеят, обърнете с помощта на лопатки и сложете разделената на две смес с Моцарелата. Когато се запържи и от другата страна, прехвърлете в тавичка и запечете 2-3 минути във фурната на грил функция.

Отделно запържете две яйца в кравето масло. Трябва да останат рохкави.

Сложете върху изпечения сандвич и сервирайте.

Добър апетит!

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар