понеделник, 9 септември 2024 г.

Бубертс - десерт с грис от латвийската кухня

 


Buberts е латвийско национално ястие. Основата му е грис с разбито яйце, но никога не бихте нарекли това ястие качамак. По-скоро е деликатно суфле или пудинг. Много вкусно и ефирно! Сладкарските изделия навлизат в балтийската кухня от немската в края на 19 век, поради което този крем запазва първоначалното си немско име "Бубертс".

Има различни варианти на приготовление. С брашно или грис. Запичане във фурна или на котлон. Аз ще Ви предложа втория вариант с грис.

Продукти: 500 мл прясно мляко, 65 г фин пшеничен грис, 3 бр. яйца L, 55 г захар, ½ ч.л. ванилия на прах.

За желето – 130 г вишни, изчистени от костилките, 40 г захар, 350 мл вода, 30 г картофено нишесте.

Начин на приготвяне: Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците до меки връхчета.

Разбийте жълтъците със захарта, добавете ванилия и разбъркайте.

Оставете млякото да заври на умерен огън и постепенно добавете гриса, като разбърквате енергично. Когато се сгъсти, отстранете от огъня. Отнема около 20 минути.

Изсипете жълтъчната смес в тенджерата с гриса, върнете на слаб огън и разбъркайте, докато сместа се сгъсти (не оставяйте да заври). Внимателно, на слаб огън, без да заври, се добавят и разбъркват белтъците.

Кисел /желе/ - Смесете всички съставки, поставете на слаб огън и доведете до хомогенна гъста консистенция.

Сервиране - Поставете сварения грис в дълбока чинийка /чаша/ и го полейте обилно с желе.

Добър апетит!

 

Аз лично направих някои промени. Сложих 200 мл течна сметана и 300 мл прясно мляко. Използвах сладко от вишни за желето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар