понеделник, 16 септември 2024 г.

Месо и зеленчуци с булгур и фиде

 


Една комбинация от турската кухня. Много вкусно се получи. Типичното вегетариански ястие булгур с фиде го комбинирах с говеждо месо и зеленчуци. Сервирани заедно ммммммммм …………….

 

Продукти:

За месото и зеленчуците - 500 г говеждо месо /телешко, овче/, 150 г тиквички, 150 г патладжани, 100 г моркови, 100 г червени чушки, 100 г лук, 150 г домати, 3 скилидки чесън, ½ връзка пресен магданоз, 1 ч.л. смлян черен пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 75 мл олио, 25 г краве масло, 100 мл бяло вино, щипка захар, 10 г сол /1 и ½ ч.л. /.

За булгура с фидето – 160 г булгур, 60 г фиде, 1 глава лук, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. стрита мащерка, 50 мл зехтин, 660 мл вряла вода, 7 г сол

 

Начин на приготвяне. Измиваме и нарязваме месото на дребни парчета – 1 см на 0,5 см. Зеленчуците също нарязваме на дребно. Чесънът пресоваме.

В загрятата мазнина / 25 мл олио и 25 г краве масло/ на силен огън запържваме за 10 минути месото. След това наливаме виното и намаляваме на умерен огън. Захлупваме и оставяме да изври течността. Отнема около 25-30 минути. Поръсваме с черен пипер и кимион. Разбъркваме и изваждаме месото. Прехвърляме го в затоплен съд с капак.

Наливаме останалото 50 мл олио. На силен огън запържваме лука за 2-3 минути, след това добавяме останалите зеленчуци /без домата/. Запържваме 10-15 минути, докато омекнат зеленчуците. След това слагаме настърганото домати, щипка захар и запърженото месо. Бъркаме още 5 минути, добавяме накълцания магданоз и солта. Разбъркваме, отнемаме от огъня и захлупваме.

Булгур с фиде – На силен огън в тенджера запържваме накълцания лук. Слагаме измитите и подсушени булгур и фиде /натрошено на дребно/. Разбъркваме за 30 секунди и наливаме врялата вода. После лютия червен пипер, мащерката и солта. Щом кипне, покриваме с кухненска хартия отгоре съда, захлупваме, намаляваме на умерен /слаб/ огън. Оставяме за 20-25 минути така докато се свари всичко. Отнемаме от огъня. Нека постоят от 5 минути захлупени.  

Сервиране. В чиния поставете първо сварените булгур и фиде, а отгоре месото със зеленчуците. Поръсете с накълцан пресен магданоз и

Добър апетит!

 


П.П. Има готови турски опаковки със смесен булгур и фиде. Ако ползвате такава ви е нужно 220 г .

Няма коментари:

Публикуване на коментар