Една любима рецепта от турската кухня. Много лесно и бързо се приготвя. Трудното е да се намери подходящия булгур – турски. Той е по едър от българския.
Продукти: 1
ч.ч. турски булгур, 1/3 ч.ч. фиде, 2 броя зелена чушка - Сиврия, 1 малка глава
лук, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. паста от червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 4
с.л. черни маслини, нарязани, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 с.л. прясна мащерка,
700 мл вряла вода, 50 мл зехтин за готвене, 1ч.л. сол.
Начин
на приготвяне: Запържваме в зехтина на средно силен огън последователно
накълцаните лук, чесън, нарязаната на ситно чушка, доматеното пюре и пастата,
после за 1-2 минути булгура и фидето. След което налейте врялата вода, сложете
солта и подправките. Разбъркайте, като кипне водата намалете на слаб огън.
Покрийте с кухненска хартия и захлупете. Гответе докато водата изври. Отнема
около 25 минути. Отнемете от огъня. Оставете ястието да стои захлупено още
10-15 минути, след което сервирайте с пресни зеленчуци или кисели краставички.
Добър
апетит!
Турски булгур |
Готов микс за пилаф - булгур и фиде |
П.П.
Ч.ч. – 200 мл .
Направих
леки промени в рецептата. Сложих 200 мл зеленчуков бульон, вместо 200 мл от водата.
Поръсих с малко смлян черен пипер и
подправка за ориз вместо мащерка. Използвах пресен лук и чесън. Получи се
нещо наистина разкошно. Опитайте!
Няма коментари:
Публикуване на коментар