понеделник, 11 март 2024 г.

Пилаф с булгур и маслини

 


Една любима рецепта от турската кухня. Много лесно и бързо се приготвя. Трудното е да се намери подходящия булгур – турски. Той е по едър от българския.

Продукти: 1 ч.ч. турски булгур, 1/3 ч.ч. фиде, 2 броя зелена чушка - Сиврия, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. паста от червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 4 с.л. черни маслини, нарязани, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 с.л. прясна мащерка, 700 мл вряла вода, 50 мл зехтин за готвене, 1ч.л. сол.

 

Начин на приготвяне: Запържваме в зехтина на средно силен огън последователно накълцаните лук, чесън, нарязаната на ситно чушка, доматеното пюре и пастата, после за 1-2 минути булгура и фидето. След което налейте врялата вода, сложете солта и подправките. Разбъркайте, като кипне водата намалете на слаб огън. Покрийте с кухненска хартия и захлупете. Гответе докато водата изври. Отнема около 25 минути. Отнемете от огъня. Оставете ястието да стои захлупено още 10-15 минути, след което сервирайте с пресни зеленчуци или кисели краставички.

Добър апетит!

 

Турски булгур

Готов микс за пилаф - булгур и фиде

П.П. Ч.ч. – 200 мл .

Направих леки промени в рецептата. Сложих 200 мл зеленчуков бульон, вместо 200 мл от водата. Поръсих с малко смлян черен пипер и  подправка за ориз вместо мащерка. Използвах пресен лук и чесън. Получи се нещо наистина разкошно. Опитайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар