сряда, 27 март 2024 г.

Nane-e-Berenji Ирански оризови бисквитки

 


В персийската кухня има различни видове известни и популярни бисквитки. Nane-e-Berenji или оризова бисквитка е една от най-вкусните и традиционни персийски бисквити. Този тип бисквитка обикновено се сервира по време на иранската нова година (Норуз) или други тържествени събития. Първоначално това е местна бисквитка на област Керманшах, но после се разпростира по страната и става известна по света. Популярността им се дължи на факта, че те имат наистина страхотен вкус и са хрупкави, създавайки приятно усещане, когато ги опитате. От многото различни варианти се спрях на този и не съжалявам.

Продукти: 310 г оризово брашно, 190 г краве масло, 190 г пудра захар, 2 големи жълтъка XL, 1 и ½ с.л. шафран, ½ ч л. с връх кардамон на прах, 50 мл розова вода, 0,1 г ванилия на прах, ¼ ч.л. сол.

Маково семе за поръсване.

 

Начин на приготвяне:

Пресейте 2-3 пъти оризовото брашно. Смесете го със солта и кардамона. Кипнете с вряла вода шафрана. Прецедете и пасирайте с розовата вода.

Разбийте кравето масло /на  стайна температура/ с пудрата захар. При постоянно бъркате прибавете 1 по 1 жълтъците, розовата вода с шафрана. Накрая на части сложете брашното. Замесете меко, леко лепнещо тесто. Отнема от 5 до 10 минути месене. Прехвърлете го в найлонова кесия и оставете в хладилник минимум за 4 часа /Аз обикновено го замесвам вечер и на другия ден изпичам бисквитките/.

След това извадете от хладилник и оставете 60 минути да се отпусне на стайна температура. Разделете го на 25 части. Оформете топчета, които леко сплесквате от двете страни. Подредете ги в тава застлана с хартия за печене. Поръсете с маково семе.

Загрейте фурната на 170 градуса. Изпечете бисквитките на средно ниво за 13-15 минути докато краищата им станат светло златисти. Извадете ги от фурната и оставете да изстинат.

Можете да ги съхранявате в затворен съд до 3 дни на хладно.

Добър апетит!

П.П. Времето за печене е ориентировъчно. При мен беше 15 минути. Ориентир ще ви бъде когато краищата на бисквитките станат леко златисти на цвят. Аз лично прибавих към продуктите настърганата на ситно ренде кора на ½ лимон и 2 щипки смлян карамфил. Всички в къщи ги одобриха. По желание можете да декорирате отгоре бисквитките с нож, вилица или формички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар