В
персийската кухня има различни видове известни и популярни бисквитки.
Nane-e-Berenji или оризова бисквитка е една от най-вкусните и традиционни
персийски бисквити. Този тип бисквитка обикновено се сервира по време на иранската
нова година (Норуз) или други тържествени събития. Първоначално това е местна
бисквитка на област Керманшах, но после се разпростира по страната и става
известна по света. Популярността им се дължи на факта, че те имат наистина
страхотен вкус и са хрупкави, създавайки приятно усещане, когато ги опитате. От
многото различни варианти се спрях на този и не съжалявам.
Продукти: 310
г оризово брашно, 190 г краве масло, 190 г пудра захар, 2 големи жълтъка XL, 1 и ½ с.л. шафран, ½ ч л. с връх кардамон
на прах, 50 мл розова вода, 0,1 г ванилия на прах, ¼ ч.л. сол.
Маково семе за поръсване.
Начин
на приготвяне:
Пресейте 2-3 пъти оризовото брашно. Смесете го със солта
и кардамона. Кипнете с вряла вода шафрана. Прецедете и пасирайте с розовата
вода.
Разбийте кравето масло /на стайна температура/ с пудрата захар. При
постоянно бъркате прибавете 1 по 1 жълтъците, розовата вода с шафрана. Накрая
на части сложете брашното. Замесете меко, леко лепнещо тесто. Отнема от 5 до 10
минути месене. Прехвърлете го в найлонова кесия и оставете в хладилник минимум
за 4 часа /Аз обикновено го замесвам вечер и на другия ден изпичам
бисквитките/.
След това извадете от хладилник и оставете 60 минути да
се отпусне на стайна температура. Разделете го на 25 части. Оформете топчета,
които леко сплесквате от двете страни. Подредете ги в тава застлана с хартия за
печене. Поръсете с маково семе.
Загрейте фурната на 170 градуса. Изпечете бисквитките на
средно ниво за 13-15 минути докато краищата им станат светло златисти. Извадете
ги от фурната и оставете да изстинат.
Можете да ги съхранявате в затворен съд до 3 дни на
хладно.
Добър
апетит!
П.П.
Времето за печене е ориентировъчно. При мен беше 15 минути. Ориентир ще ви бъде
когато краищата на бисквитките станат леко златисти на цвят. Аз лично прибавих към
продуктите настърганата на ситно ренде кора на ½ лимон и 2 щипки смлян
карамфил. Всички в къщи ги одобриха. По желание можете да декорирате отгоре бисквитките
с нож, вилица или формички.
Няма коментари:
Публикуване на коментар