Продукти: 2 броя патешки гърди с кожата – около 500 г .
Сос
от круши - 2 бр. круши -200 г, 35 мл коняк, 10 мл балсамов оцет,
50 г краве масло, 20 г кафява захар, 70 мл течна сметана 35% масленост, сол и
черен пипер на вкус.
Пюре
от кореноплодни зеленчуци - 2 броя картофи - 200 г, 100 г пащърнак, 100 г
целина глава, 50 г краве масло, 50 мл течна сметана, по ½ ч.л. сол и черен пипер.
Мариноване -30
мл. ароматно бяло вино, сол, 1 ч.л. смес 5 китайски подправки
Вода, сол за варене на зеленчуците
Начин
на приготвяне:
Правим разрези по кожата на месото във вид на решетка. Овкусяваме
го със сол и намазваме с омесените вино и китайски подправки. Оставяме да
престои 2 часа. Поставяме подсушеното месо на стайна температура в студен тиган
с дебело дъно откъм страната на кожата. Слагаме тигана на котлона и включваме
на висока степен. Готвим около 8 минути, докато кожата стане златиста и
хрупкава, след което обръщаме от другата страна и запечатваме 4 минути. После отнемаме от огъня и оставяме месото в тигана още 5 минути.
В зависимост от предпочитаната степен на опичане на
месото можем да доизпечем магретата за няколко минути в загрята на 180°С фурна.
Сос
от круши - обелваме крушите, нарязваме ги на кубчета и ги
задушаваме в маслото. Добавяме захарта и след като се карамелизира, доливаме
брендито и балсамовия оцет. Когато течността поизври, пасираме, връщаме на слаб
огън и доливаме сметаната. Накрая
подправяме със сол и черен пипер.
Пюре
от кореноплодни зеленчуци - обелваме кореноплодните зеленчуци, измиваме ги
и ги сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и пасираме, след което добавяме
сметаната, маслото, сол и черен пипер. Разбъркваме пюрето на слаб огън, докато
стане пухкава еднородна смес.
Поднасяме веднага патешкото магре, полято със соса от
круши и гарнирано със зеленчуковото пюре и зелена салата.
Добър апетит!
Източник
– шеф Шишков.
Няма коментари:
Публикуване на коментар